Hlavní obsah

Plnou lednici otočili ke zdi. Rodiče v New Yorku utýrali hlady čtyřletého chlapce

New York

Šílený pohled se naskytl členům záchranné služby, která v reakci na telefonát dorazila 13. října do bytu v newyorské Manhattanské čtvrti Harlem. Čtyřletého chlapce tam objevili v katastrofálním stavu. Jeho tělo bylo bezvládné a kostnaté. Na pomoc už bylo pozdě, na následky svého stavu v nemocnici zemřel. Jak se později ukázalo, byl utýrán hlady. Rodiče vypověděli, že si žádných varovných signálů nevšimli.

Foto: Profimedia.cz

Policie před domem v Harlemské čtvrti, kde došlo k tragédii.

Článek

Když chlapce dovezli do nemocnice, vážil pouhých 9 kilogramů, což je běžná váha ročního dítěte, vypověděli zdravotníci pro deník The New York Times. Chlapci jménem Jahmeik na obličeji rostlo ochlupení, což bývá známkou dlouhodobé podvýživy. Řídnoucí vlasy na hlavě měl zacuchané výkaly.

Na vině jsou s největší pravděpodobností rodiče Jahmeika a tří jeho sourozenců ve věku 5, 6 a 7 let. Šestadvacetiletá matka Nytavie Ragsdaleová se později netajila tím, že Jahmeik několik týdnů zvracel a své zvratky následně požíval. Pětadvacetiletý otec Laron Modlin zase vypověděl, že si stavu syna nevšiml, protože byl zaneprázdněný hraním videoher a telefonováním.

Policie a státní zástupci postupně zjišťují další mrazivé informace o tom, co se v bytě odehrávalo. Lednici, která rozhodně nebyla prázdná, rodiče otočili směrem ke zdi, aby se k jídlu jejich potomci nedostali. Na skříních, kde byly uchovávány potraviny, byly zámky, píše deník.

Tragédii se dalo předejít

Podle informací The New York Times byla rodina v hledáčku úřadů už od roku 2019. Newyorská správa péče o děti (ACS) eviduje poslední hlášení v červenci roku 2022, kdy sousedé zavolali kvůli silně zapáchajícímu bytu. Uvedli, že byt je zdravotně rizikový a rodina dovnitř nechce pustit domovníka. Nahlásili i svědectví hádek partnerů.

V den, kdy se zaměstnanec ACS dostavil, ho rodiče dětí dovnitř nepustili. Ostatně na to musí mít povolení. Byt ale nezapáchal a rodiče přivedli děti ke dveřím. Pracovnice agentury si všimla, že děti mají ekzém a nařídila rodičům vzít je do nemocnice. Vzhledem k tomu, že uposlechli a děti se tehdy zdály naprosto v pořádku, úředník případ uzavřel s tím, že s dětmi špatně zacházeno není.

Mluvčí ACS odmítla s odvoláním na zákony sdělit jakékoli další informace. Zároveň ale uvedla, že provede revizi mezi pracovníky a výsledky transparentně zveřejní. Starosta města New York Eric Adams na tiskové konferenci pracovníky ACS hájil a uvedl, že jsou pod neustálým tlakem. Na jednu stranu je úřad podle něj obviňován z předčasného odebírání dětí, na druhou zase když dítě nezachrání včas.

Záznamy ze soudních výpovědí odpovídají faktu, že rodina byla velmi izolovaná. Děti u doktora byly od roku 2022 pouze jednou (na pokyn pracovnice ACS) a dvě z dětí, které měly ve věku šesti let začít chodit do školy, rodiče nikam nenahlásili.

„Byla milá, přátelská a nabízela pomoc všem dětem v okolí,“ řekla o matce sousedka. Zároveň s ostatními nájemníky domu ale přiznala, že děti neviděla od roku 2022, kdy se rodina do domu přistěhovala. Tehdy byly viděny naposled, jak si hrají.

Právník obviněného Modlina hájí tím, že měl dlouhodobé mentální problémy. Zastupující Ragsdaleové se odmítl vyjádřit. Rodiče Jahmeika byli obviněni z vraždy druhého stupně a hrozí jim patnáctileté vězení.

Miminko nechali málem vyhladovět k smrti rodiče z Karviné

Krimi

Výběr článků

Načítám