Hlavní obsah

„Komicky špatná střelba“ a nevhodné vtipy. Atentátníka na Trumpa ve školním týmu odmítli

Útočník Thomas Matthew Crooks, který se během sobotního mítinku ve státě Pensylvánie pokusil zavraždit amerického exprezidenta Donalda Trumpa, se v minulosti neúspěšně snažil dostat do školního střeleckého týmu. Kvůli „komicky špatné střelbě“ a nevhodnému vtipkování se s ním ale trenér rozloučil hned první den, vypověděli tehdejší členové zmíněného středoškolského týmu.

Foto: Aaron Josefczyk, Reuters

Ročenka střední školy z roku 2020 ukazuje fotografii Thomase Matthewa Crookse, kterého FBI označila za „subjekt zapletený“ do pokusu o atentát na bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa v Butleru v Pensylvánii

Článek

„Zkoušel to… a byla to tak komicky špatná střelba, že se nedokázal dostat do týmu a po prvním dni odešel,“ řekl webu New York Post Jameson Murphy, někdejší člen školního družstva v Bethel Parkuí na předměstí Pittsburghu. Na tréninku se tehdy podle něj používaly jednoranné pušky Anschutz se zaměřovači a s municí ráže .22. Crooks podle něj tehdy z nejbližší možné pozice nejen minul každý terč, ale cíl navíc minul v přepočtu o zhruba šest metrů.

„Neuměl vůbec střílet. Byl to hrozný střelec,“ řekl webu další z tehdejších členů týmu o Crooksovi, kterého dříve další spolužáci popsali jako samotáře, kterého si ostatní dobírali kvůli jeho loveckému oblečení. Kromě mizerného střeleckého výkonu o tehdejším nepřijetí Crookse do týmu rozhodlo i to, že mladík dělal nevhodné vtipy, dodal, aniž by specifikoval, o co přesně šlo.

Osamělý a šikanovaný, řekli o atentátníkovi jeho spolužáci

Amerika

„Náš trenér byl pedant, dřív trénoval odstřelovače u mariňáků a v lidech se vyznal. Poznal, když někdo není nejlepší osoba,“ dodal. „Všimli jsme si několika věcí, které Thomas řekl, a jak se choval mezi ostatními lidmi… Řekl pár trochu znepokojivých věcí,“ dodal někdejší spolužák. „Byly to takové hrubé vtipy, které nebyly vhodné v situaci, kde jsou ve školním prostředí střelné zbraně,“ řekl bez dalšího upřesnění.

V posledním roce byl Crooks členem střeleckého klubu jménem Clairton Sportsmen’s Club, který sídlí jižně od Pittsburghu a má více než 2000 členů. Na jedné z jeho střelnic mohou členové pálit i na terče vzdálené v přepočtu více než 170 metrů. „Klub samozřejmě plně odsuzuje nesmyslný akt násilí,“ komentoval stručně pokus o atentát na Trumpa právník Robert S. Bootay III, který organizaci zastupuje.

Při sobotním útoku Crooks použil samonabíjecí pušku typu AR 556, která byla zakoupena legálně, uvedl agent FBI Kevin Rojek. Pušku zřejmě koupil mladíkův otec, který společně s dalšími členy rodiny s vyšetřovateli spolupracuje. Během útoku ve městě Butler byl zabit jeden muž, další dva byli vážněji postřeleni. Samotný Trump o vlásek unikl smrti i těžkému zranění, když jedna kulek „jen“ škrtla jeho ucho.

Motiv útoku je stále předmětem vyšetřování. Crooks byl zaregistrován jako volič republikánů, podle spolužáků zastával konzervativní postoje.

FOTO: Pokus o atentát na Trumpa zaznamenali fotografové vteřinu po vteřině

Amerika

Související články

Výběr článků

Načítám