Hlavní obsah

Kennedy to vzdal, ve volbách podpoří Trumpa

Aktualizováno

Americký prezidentský kandidát Robert F. Kennedy mladší ukončil kampaň a podpořil republikána Donalda Trumpa. Nezávislý kandidát to podle agentury Reuters oznámil krátce poté, co vyšlo najevo, že jeho kampaň požádala o vyškrtnutí z kandidátky v Pensylvánii. O tom s odvoláním na dokument podaný u soudu v tomto státě informovala agentura AP.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Robert F. Kennedy Jr.

Článek

Kennedy už dříve avizoval, že se v pátek chystá učinit prohlášení o „dalším pokračování cesty“ v arizonském Phoenixu, zatímco Trump má ve stejný večer mítink v Glendale na okraji téhož města.

O Kennedyho záměru ukončit kampaň a podpořit Trumpa americká média spekulovala již několik dní. O jeho přetáhnutí do Trumpova tábora se podle NBC News v zákulisí mohutně zasazovali exprezidentův syn Donald Trump mladší, moderátor Tucker Carlson či bohatý sponzor kampaně Omeed Malik.

Sám Trump v úterý řekl CNN, že by nebyl proti jmenování Kennedyho do své administrativy, pokud by jej podpořil. „Pravděpodobně bych to udělal,“ řekl republikánský exprezident. „Mám ho moc rád. Moc si ho vážím,“ dodal. Trump a Kennedy se minulý měsíc setkali v Milwaukee během republikánského sjezdu, který se konal několik dní po pokusu o atentát na Trumpa.

Ačkoliv Kennedy svou nynější prezidentskou kampaň zahájil v rámci Demokratické strany jako vyzyvatel prezidenta Joea Bidena (jenž později volby vzdal a podpořil Harrisovou), později se s partají rozešel a kandidoval jako nezávislý.

Synovec někdejšího legendárního prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho byl celou dobu outsiderem kampaně, na nezávislého kandidáta měl však v USA slušnou celonárodní podporu - ta aktuálně podle průměru průzkumů zveřejňovaných webem RealClearPolitics činí přes 12 procent. Jeho odstoupení z kampaně může zamíchat kartami.

Robert F. Kennedy mladší původně vešel ve známost jako právník, který se úspěšně angažoval v otázkách životního prostředí. V posledních letech si však vysloužil nálepku šiřitele konspiračních teorií i kritiku od dalších příslušníků slavné rodiny kvůli množství nepodložených bizarních výroků. V poslední době byla jeho prezidentská kampaň ve viditelném útlumu, když pořádal jen minimum veřejných akcí, poznamenávají americká média.

Kennedy vzdá kampaň a podpoří Trumpa, hlásí americká média

Volby USA

Zamíchat kartami může Kennedy. Jeho příznivci chtějí bojovat

Volby USA

Související články

Výběr článků

Načítám