Hlavní obsah

Ke katastrofě v São Paulu moc nechybělo. Letadlo vzlétlo těsně před koncem ranveje

Nechybělo mnoho a start letadla z letiště v brazilském São Paulu mířícího do Rio de Janeira mohl skončit katastrofou. Stroj se stovkou pasažérů se už rozjížděl po ranveji, ale pořád se nezvedal. Od země se odlepil až na poslední chvíli, jen desítky metrů od konce dráhy, v jejíž těsné blízkosti se nachází hustá zástavba a frekventovaná komunikace.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Drama se odehrálo začátkem minulého týdne na letišti Congonhas, kde startují a přistávají zpravidla vnitrostátní spoje.

Letadlo typu Embraer společnosti Azul zřejmě nestačilo včas nabrat dostatečnou rychlost ke vzletu a nebezpečně se blížilo ke konci ranveje dlouhé 1940 metrů.

Spása přišla jen pár metrů od bezpečnostní zóny, takzvané stopway, která může sloužit jako dodatečný dojezdový prostor.

Po dechberoucím vzletu už ale šlo všechno tak, jak mělo. Stroj nerušeně pokračoval do cílové destinace, kde také podle serveru G1 po 40 minutách bez problémů přistál.

Letecká společnost Azul přesto zahájila interní vyšetřování příčin incidentu. Inspektoři se snaží objasnit, zda byla chyba na straně pilota, resp. letištního personálu z pohledu vzletové váhy letadla, nebo jestli motory nedokázaly vygenerovat dostatečný výkon.

Stroj přitom startoval na delší z obou ranvejí, kterými letiště Congonhas disponuje.

„Společnost zdůrazňuje, že operuje v souladu s národními a mezinárodními bezpečnostními normami, což je její prvořadá hodnota, a že uvedený let pokračoval do cíle bez jakéhokoli přerušení,“ ujistil v prohlášení přepravce Azul.

Brazilská nízkonákladová letecká společnost se zaměřuje na vnitrostátní spoje a lety po jihoamerickém kontinentu.

Vichr v Dallasu odvál letadlo od nástupního rukávu

Amerika

Výběr článků

Načítám