Hlavní obsah

Kamala Harrisová se těší výbornému zdraví, potvrdila lékařská zpráva. Trump mlčí

Podle lékařského posudku se demokratická prezidentská kandidátka Kamala Harrisová těší výbornému fyzickému i psychickému zdraví. V sobotu ho zveřejnil Bílý dům. Donald Trump svůj aktuální lékařský posudek nezveřejnil, místo toho jeho kampaň odkázala na několik starších dokumentů o jeho zdraví.

Foto: Reuters

Kamala Harrisová

Článek

Harrisová si udržuje zdravý a aktivní životní styl, její poslední zdravotní prohlídka letos v dubnu nebyla ničím neobvyklá, napsal lékař Joshua Simmons v dvoustránkovém dokumentu shrnujícím její zdravotní stav. Je to poprvé, co americká viceprezidentka lékařskou zprávu zveřejnila.

„Má fyzickou a duševní odolnost potřebnou k úspěšnému vykonávání povinností prezidentky, včetně těch, které se pojí s rolí šéfky exekutivy, hlavy státu a vrchní velitelky ozbrojených sil,“ uvedl Simmons.

Harrisová nahradila v kandidatuře současného jednaosmdesátiletého prezidenta Joea Bidena, který z kandidatury odstoupil právě kvůli zdravotnímu stavu souvisejícímu s jeho vysokým věkem, který v poslední době provázelo chaotické chování a vyjadřování.

Harrisová se uveřejněním lékařského posudku snaží získat navrch nad svým rivalem Donaldem Trumpem, píší americká média. „Je mi jasné, že on (Trump) a jeho tým nechtějí, aby lidé v Americe opravdu viděli, jak mu je a jestli je způsobilý být prezidentem,“ řekla novinářům Harrisová.

Trump se odkazuje na starší zprávy

Osmasedmdesátiletý nominant Republikánů už delší dobu nezveřejnil žádné lékařské zprávy o svém zdraví. Už za svého prvního prezidentského mandátu Trump čelil kritice, že není dostatečně transparentní ohledně svého zdravotního stavu.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Donald Trump po atentátu 13. července letošního roku

Trumpova kampaň v reakci na zprávu o zdraví Harrisové uvedla, že podle lékařů je Trump schopen vykonávat úřad. Novináře při tom odkázala na dokument exprezidentova lékaře Bruceho Aronwalda, který v listopadu loňského roku uvedl, že „Trumpův celkový zdravotní stav je výborný“.

Zpráva nicméně neobsahovala žádné podrobnosti, které by tvrzení podpořily, ani výsledky žádných lékařských testů.

Trumpova kampaň také poukázala na dokument zveřejněný po červencovém atentátu na republikánského kandidáta, ve kterém lékař Ronny Jackson popisuje zranění ucha, které Trumpovi způsobil útočník, i jeho rychlé zotavení z útoku. Pokud by byl Trump zvolen, stal by se nejstarším prezidentem, který kdy zasedl v Oválné pracovně.

Trumpův tým zažádal o armádní letoun a vozidla. Bojí se atentátu ze strany Íránu

Volby USA

Výběr článků

Načítám