Hlavní obsah

Jsem hrdý, že jdu do vězení. Trumpův exporadce nastoupil trest za pohrdání Kongresem

Steve Bannon, který byl kolem voleb v roce 2016 vlivným poradcem amerického exprezidenta Donalda Trumpa, v pondělí nastoupil do vězení. Ve federálním zařízení v Danbury ve státě Connecticut si bude odpykávat čtyřměsíční trest za pohrdání Kongresem. Porota jej uznala vinným před dvěma lety poté, co odmítl spolupracovat při vyšetřování vpádu Trumpových příznivců do Kapitolu v lednu 2021.

Foto: Curtis Means, ČTK/AP

Steve Bannon

Článek

Bannon musel na základě červnového rozhodnutí soudu výkon trestu zahájit 1. července.

„Jsem hrdý na to, že jdu dnes do vězení,“ řekl před nástupem do věznice Bannon, který se označil za politického vězně. „Jsem hrdý na to, co jsem udělal,“ prohlásil podle agentury Reuters.

Někdejší „stratég“ Bílého domu je jedním z mnoha bývalých spolupracovníků exprezidenta Trumpa, kteří byli v posledních letech uznáni vinnými z trestných činů nebo se k nim přiznali.

Do vězení se ale Bannon mohl dostat už v případě zpronevěry peněz vybraných v rámci sbírky We Build The Wall (česky Stavíme zeď). Na stavbu zdi na jižní hranici USA se v roce 2018 podařilo shromáždit na 25 milionů dolarů (582,5 milionu korun). Bannon tehdy veřejně slíbil, že 100 procent prostředků ze sbírky půjde na stavbu zdi na hranici s Mexikem.

Milost na poslední chvíli

Společně se třemi dalšími muži ale statisíce dolarů využili pro svou potřebu a falšovali kvůli tomu faktury. Bannona však zachránil Trump, který ho v poslední dny své vlády v lednu 2020 omilostnil, i když soud za zpronevěru ani nezačal.

Soud potvrdil čtyřměsíční trest pro Trumpova exporadce Bannona

Amerika

Bannonova kauza, kvůli níž nastoupil do vězení, pramení z vyšetřování zvláštního výboru Sněmovny reprezentantů, který se zabýval nepokoji při volební schůzi Kongresu po minulých prezidentských volbách. Od Bannona si zákonodárci vyžádali výpověď i dokumenty, neboť byl podle nich těsně před útokem na Kapitol ze 6. ledna 2021 v kontaktu s Trumpem, jakkoli již dlouho nebyl členem jeho administrativy.

Bannon obsílky neuposlechl a později se u soudu hájil i tím, že tehdy postupoval podle doporučení svého právníka, který mu řekl, že výzvy vyšetřovací komise nejsou legitimní. Porota v roce 2022 jeho argumentaci odmítla a stejně se k věci letos postavil také odvolací soud. Nejvyšší soud Spojených států pak minulý týden odmítl Bannonovu žádost, aby pozastavil výkon trestu.

Trumpův poradce Bannon s odvoláním nepochodil a vězení se nevyhne

Amerika

Výběr článků

Načítám