Hlavní obsah

Tlak na Bidena se stupňuje

Předvolební situace amerického prezidenta Joea Bidena je stále zoufalejší. Jeho podporovatelé z řad podnikatelů i hollywoodských hvězd ho opouštějí, obrací se proti němu ale i vlivní představitelé Demokratické strany, jako jsou například Chuck Schumer, Hakeem Jeffries nebo Nancy Pelosiová. Analytici se domnívají, že nynější nákaza koronavirem pomůže Bidenovi vyřešit rébus, jak se ctí vycouvat z kandidatury.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Prezident Joe Biden

Článek

Chuck Schumer, vůdce demokratické většiny v Senátu, Hakeem Jeffries, lídr menšiny ve Sněmovně reprezentantů, a bývalá předsedkyně Sněmovny Nancy Pelosiová vedli v posledních dnech s Bidenem velmi intenzivní rozhovory. Podle důvěrných zdrojů naléhali na Bidena, aby se vzdal své kandidatury. Otřásl jimi totiž průzkum zpravodajské agentury AP, podle kterého téměř dvě třetiny demokratů jsou přesvědčeni, že Biden musí odstoupit, píše web deníku Bild.

Strana se děsí, že při volbách v listopadu dostanou demokraté nikoliv facku, ale sportovní terminologií řečeno přímo knokaut. V listopadu se bude volit nejen prezident, ale také třetina křesel v Senátu a celá Sněmovna reprezentantů. Schumer, Jeffries a Pelosiová chtějí volebnímu debaklu za každou cenu zabránit, a tak zahájili s Bidenem jednání.

Biden má covid, úřaduje ze soukromé rezidence

Volby USA

Rozhovor mezi Jeffriesem a Bidenem se uskutečnil už minulý čtvrtek. Politik poté napsal: „V rozhovoru s prezidentem Bidenem jsem přímo vyjádřil celou škálu postřehů, upřímných pohledů a závěrů o cestě vpřed.“ Schumer (senátor za New York) hovořil s Bidenem v sobotu, krátce před střelbou na jeho republikánského protikandidáta Donalda Trumpa. Aktuální situace toto jednání odsunula na vedlejší kolej. Podle důvěrných zdrojů CBC měl Schumer Bidenovi říci, že by pro zemi a Demokratickou stranu bylo lepší, kdyby ukončil svou kampaň za znovuzvolení.

Jasné je, že v obou rozhovorech mezi čtyřma očima pravděpodobně zazněla mnohem jasnější slova, než naznačují prohlášení účastníků. Pelosiová v telefonátu také poukázala na Bidenovu klesající podporu mezi obyvatelstvem. Obává se, že by mohl Biden poškodit šance demokratů na vítězství ve Sněmovně. Prezident prý reagoval nepřiměřeně, napsala BBC.

Mocný Schumer s Jeffriesem vyzvali ve středu stranu, aby o týden odložila plány na uspořádání virtuálního hlasování o Bidenově opětovné nominaci. Přesun hlasování přichází jen pár týdnů před zahájením národního sjezdu Demokratické strany v Chicagu v polovině srpna, píše web deníku San Diego Union Tribune.

Biden si otevírá zadní vrátka

„Ospalý Joe“, jak kritici vtipkují o 81letém prezidentovi, si v úterý poprvé veřejně otevřel zadní vrátka. V rozhovoru pro televizi Black Entertainment Television odpověděl na přímou otázku moderátora Eda Gordona, co by jej přimělo k odstoupení z letošních prezidentských voleb. „Kdybych se nacházel v určitém zdravotním stavu, pokud by něco vyšlo najevo. Kdyby za mnou doktoři přišli a řekli: ‚Máte ten a ten problém,‘,“ řekl Biden.

Nyní, když se nakazil koronavirem a zrušil předvolební vystoupení v Las Vegas kvůli „celkové malátnosti“, je možné, že právě covid by se mohl stát východiskem z neudržitelné situace a důvodem, proč by mohl z kandidatury na amerického prezidenta odstoupit, spekuluje se.

Komentátor John Hendren z televize Al-Džazíra uvedl, že načasování Bidenovy nemoci „nemůže být horší“. „Po celé zemi panují velké obavy, že Bidenův duševní a fyzický stav se před veřejností tajil, a proto po velmi dlouhou dobu nedělal velké rozhovory donedávna nepodnikal delší cesty,“ upozornil Henren.

Šance, že prezident Joe Biden odstoupí z předvolebního klání o prezidentský post, dosáhla na platformě Polymarket úrovně 68 % poté, co vešlo ve známost, že mu byl diagnostikován covid-19. Polymarket vznikl v roce 2020 jako online platforma pro predikční trh, která uživatelům umožnila obchodovat s výsledky světových událostí.

Biden veřejně připustil, že by to mohl zabalit

Amerika

Výběr článků

Načítám