Hlavní obsah

Je načase ukončit válku a začít jednat, vyzval Biden Izrael a Hamás

Svět se nachází v dalším bodu zlomu, prohlásil americký prezident Joe Biden ve svém posledním projevu k Valnému shromáždění OSN. Je přesvědčen, že navzdory eskalaci konfliktů, jsou diplomatická řešení stále možná.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden během svého posledního projevu ve Valném shromáždění OSN

Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje)

Podle Bidena je načase, aby Izrael a Hamás ukončily válku a konflikt mezi Izraelem a Hizballáhem se řešil diplomatickou cestou. „Nyní je čas, aby strany dohodly podmínky,“ řekl k příměří v Gaze. Vyzval k návratu rukojmích a vyslovil se pro to, aby Hamás již neměl kontrolu nad Gazou a válka skončila.

„Jsme odhodláni zabránit širší válce, která by zachvátila celý region,“ řekl prezident, když hovořil o eskalaci mezi Libanonem a Izraelem. „Diplomatické řešení je stále možné. Ve skutečnosti zůstává jedinou cestou k trvalé bezpečnosti,“ řekl.

Spojené státy se podle něj snaží řešit „nárůst násilí proti nevinným Palestincům“ na okupovaném Západním břehu Jordánu. Biden prohlásil, že cílem mírových rozhovorů je „nastavit podmínky pro lepší budoucnost“, což zahrnuje dvoustátní řešení.

To by znamenalo, že by se Izrael „těšil bezpečnosti a míru“ a normalizoval vztahy se svými sousedy, zatímco Palestinci by také žili v „bezpečí, důstojnosti a sebeurčení ve svém vlastním státě“, řekl.

Biden schválil novou jadernou strategii, cílí na odstrašení Číny

Amerika

Výběr článků

Načítám