Hlavní obsah

Írán měl prý v plánu zabít Trumpa. Tajná služba posílila jeho ochranu

Americké úřady v uplynulých týdnech získaly informace, že Írán připravuje atentát na exprezidenta Donalda Trumpa, jenž usiluje o znovuzvolení. Americká tajná služba proto CNN zvýšila bezpečnostní opatření kolem něj. Podle stanice CNN ale nic nenasvědčuje tomu, že by Thomas Matthew Crooks, který se v sobotu pokusil Trumpa zabít, měl s íránským spiknutím cokoli společného. Teherán nařčení, že usiloval Trumpovi o život, odmítá.

Foto: Callaghan O'hare, Reuters

Donald Trump na republikánském sjezdu v americkém Milwaukee

Článek

O motivaci Teheránu podle CNN nelze pochybovat. Írán opakovaně přísahal pomstu za zabití Kásema Solejmáního, velitele expedičního sboru íránských revolučních gard, kterého americká armáda na Trumpův příkaz zlikvidovala v lednu 2020.

V srpnu 2022 vyšlo najevo, že gardy se pokusily zorganizovat atentát na Johna Boltona, který dříve působil jako poradce prezidenta Trumpa pro národní bezpečnost. Podle jednoho ze zdrojů byl terčem Íránu také někdejší americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Přesto Teherán informace CNN, že připravoval atentát na Trumpa, razantně odmítl. Exprezident podle něj musí být za to, že nařídil zabít generála Solejmáního, postaven před soud.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Obrázek generála Solejmáního během smutečního shromáždění po jeho smrti v roce 2020

Informace o tom, že americké zpravodajské služby dostaly varování o možném atentátu na Trumpa, podle CNN vyvolají další otázky, jak je možné, že se tajné službě nepodařilo sobotnímu útoku na exprezidenta zabránit.

Trump z atentátu na předvolebním mítinku v Pensylvánii vyvázl se střelným zraněním ucha, o život ale přišel jeden z diváků a dva další utrpěli vážná zranění.

Trump na sjezdu Republikánské strany s obvázaným uchem sklidil ovace

Volby USA

Výběr článků

Načítám