Hlavní obsah

Hurikán Milton je tak silný, že na něj nestačila stupnice

Poryvy hurikánu Milton, který se řítí k pobřeží Floridy, měly podle propočtů dosahovat rychlosti až 320 km/h, což značně přesahuje i limit pro nejvyšší kategorii hurikánů. Na tuto rychlost neexistuje žádná stupnice, uvedl americký meteorolog Noah Bergren. Jako hurikány nejvyšší, páté kategorie jsou klasifikovány hurikány s rychlostí větru 252 km/h a vyšší. Ještě před úderem na americké pobřeží nicméně Milton zeslábl na 250 km/h, a jen těsně tak spadl do čtvrté kategorie.

Lovci hurikánů proletěli monstrózním MiltonemVideo: NOAA, Reuters

Článek

Milton se i tak stal jedním z nejsilnějších zaznamenaných hurikánů v historii. „To, co udeří, k tomu nemám slov, abych to popsal,“ uvedl Bergren, kterého cituje web týdeníku Focus.

„Tento hurikán se blíží k matematickému limitu toho, co může zemská atmosféra vyprodukovat nad těmito oceánskými vodami,“ uvedl Bergren.

Jednou z neobvyklých charakteristik hurikánu Milton je velikost jeho oka. Má totiž méně než 4 míle (asi 6,5 km) v průměru, zatímco běžně to bývá mezi 20 a 40 mílemi (32 až 64 km). Výzkumy naznačují, že hurikány s menším okem mívají tendenci být silnější.

Americký meteorolog měl v rozhovoru slzy na krajíčku: Je to strašný hurikán

Zahraniční

Kategorie hurikánů

  • 1. kategorie – rychlost vichru 119 až 153 km/h – velmi nebezpečný vítr, hrozí škody.
  • 2. kategorie – rychlost vichru 154 až 177 km/h – extrémně nebezpečný vichr a rozsáhlé škody.
  • 3. kategorie – rychlost vichru 178 až 208 km/h – devastující škody.
  • 4. kategorie – rychlost vichru 209 až 251 km/h – katastrofické škody.
  • 5. kategorie – rychlost vichru 252 a vyšší – katastrofické škody.

Obyvatelé kolem zátoky Tampa Bay, pro kterou by Milton mohl být nejnebezpečnějším hurikánem za 100 let, využívali ve středu posledních hodin k evakuaci. Televize CNN informovala, že v oblasti, kde žijí asi tři miliony obyvatel, jsou ucpané silnice, nedostává se benzinu a hotely v bezpečnějších částech Floridy jsou obsazeny.

Foto: Marco Bello, Reuters

Lidé opouštějí Floridu před úderem hurikánu.

Pokud zůstanete, zemřete. Na útěku před hurikánem Milton jsou statisíce obyvatel Floridy

Amerika

Kvůli blížícímu se hurikánu, který by měl západní pobřeží Floridy zasáhnout ve čtvrtek brzy ráno SELČ, ruší aerolinky postupně stále více letů na Floridu. Ve středu ráno byly zrušeny všechny z Velké Británie do státu USA a podobná opatření byla již zavedena i v dalších zemích.

Kvůli živlu se také odložil návrat astronautů z vesmírné stanice ISS. Posádka 8 složená z astronautů NASA Matthewa Dominicka, Michaela Barratta a Jeanette Eppsové a kosmonauta Alexandra Grebenkina se měla odpojit od Mezinárodní vesmírné stanice ISS už toto pondělí. Protože však jejich kapsle Crew Dragon má přistát v moři u pobřeží Floridy, návrat byl odložen až na neděli, oznámila americká vesmírná agentura NASA. Posádka 8 je na palubě ISS od března.

Foto: Cira/noaa, Reuters

Hurikán Milton míří na Floridu.

Milton představuje velkou výzvu i pro záchranné služby na Floridě. Pentagon oznámil, že byly mobilizovány tisíce příslušníků Národní gardy. Vrtulníky a vozidla schopná zvládnout povodně jsou připraveny k záchranným operacím. Pohotovostní centra po celém státě byla zásobena pro poskytnutí rychlé pomoci bezprostředně po bouři.

Americký meteorolog měl v rozhovoru slzy na krajíčku: Je to strašný hurikán

Zahraniční
Související témata:

Výběr článků

Načítám