Hlavní obsah

Hunter Biden žádal americkou vládu o pomoc se zajištěním lukrativní zakázky, když byl jeho otec viceprezidentem

Hunter Biden žádal americkou vládu o pomoc se zajištěním lukrativní energetické zakázky v Itálii pro ukrajinskou společnost Burisma v době, kdy byl jeho otec viceprezidentem. Potvrdily to nově zveřejněné dokumenty obsahující jeho dopis tehdejšímu americkému velvyslanci v Římě Johnu Phillipsovi.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Joe Biden a jeho syn Hunter

Článek

Zmíněná korespondence proběhla v roce 2016, když byl mladší Biden členem představenstva ukrajinské energetické firmy, uvádí deník The Guardian. List New York Times o zveřejnění dokumentů, jež ji zahrnují, usiloval přes tři roky.

Biden ve zveřejněné korespondenci žádá o zajištění schůzky s hlavou toskánské regionální administrativy v souvislosti s geotermálním energetickým projektem, na nějž chtěla Burisma získat regulatorní schválení. Podle tehdejšího toskánského prezidenta Enrica Rossiho k této schůzce nikdy nedošlo a nepamatuje si, že by jej ohledně projektu ukrajinské společnosti americká ambasáda kontaktovala.

„Chci být opatrný, abych neslíbil příliš. Toto je ukrajinská společnost, a proto, čistě abychom se ochránili, by ji americká vláda neměla u italské vlády aktivně prosazovat, aniž by ta společnost nejprve prošla advokátním centrem ministerstva obchodu,“ dostalo se Hunteru Bidenovi tehdy odpovědi z ambasády v Římě.

Ruská policie zadržela Američana, čelí obvinění z napadení policisty

Evropa

Ačkoliv se ve zveřejněných dokumentech nenachází důkaz o tom, že by americká vláda žádosti Huntera Bidena vyhověla nebo že by o ní jeho otec Joe věděl, pravděpodobně se i tak stanou vodou na mlýn republikánských obvinění, že současný prezident USA zneužil své politické pozice, aby svému synovi pomohl.

Hunter Biden je dlouhodobě považován za černou ovci rodiny. V červnu byl odsouzen kvůli nelegálnímu vlastnictví zbraně v době, kdy užíval crack, a příští měsíc jej čeká soud v Kalifornii kvůli obviněním z daňových úniků spjatých s jeho příjmy z Burismy a dalších zahraničních podniků.

Republikáni se snaží Joea Bidena s podnikatelskými aktivitami jeho syna spojit už roky. Dosud však žádný důkaz „rodinné korupce“, o níž mluví, nepředložili. Hon na Bidena navíc už převážně skončil, když se úřadující prezident po velmi slabém výkonu v první debatě s protikandidátem Donaldem Trumpem rozhodl odstoupit z letošních prezidentských voleb a svou kandidaturu přenechat viceprezidentce Kamale Harrisové.

Bílý dům zveřejnění dokumentů odhalující snahu prezidentova syna získat vládní pomoc také schválil ještě před Bidenovým odstoupením. Tudíž ani možné obvinění, že byly dokumenty tajeny, dokud nebudou moci prezidentovi ublížit, by nemělo příliš pevnou půdu pod nohama.

Konspirace o atentátu na Trumpa. Internetem se šíří upravené fotky i informace od neexistujícího agenta

Řetězák

Výběr článků

Načítám