Hlavní obsah

Hrozil jsem Putinovi, že mu v Moskvě ustřelím kopule nad hlavou, holedbá se Trump

Americký exprezident a současný republikánský kandidát na prezident Donald Trump v minulosti podle svých slov pohrozil ruskému vůdci Vladimiru Putinovi útokem na Moskvu, pokud Rusko napadne Ukrajinu. Exprezident, který byl v úřadu v letech 2017 až 2021, to řekl v rozhovoru pro deník The Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Republikánský prezidentský kandidát a bývalý prezident Donald Trump

Článek

Trump nejprve hovořil o možném útoku Číny na Tchaj-wan. K němu podle něj nedojde, když bude v úřadu, protože jsou si s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem blízcí a on by ho přesvědčil, aby nezaútočil.

„Velmi snadno,“ odpověděl na otázku, jak by ho přesvědčil. „Měl jsem s ním velmi silný vztah. Byl to vlastně opravdu dobrý, nechci říkat přítel, ale vycházel jsem s ním skvěle. Byl u mě v Mar-a-Lao (Trumpovo sídlo na Floridě), takže jsme se skvěle poznali. Je to velmi divoký člověk,“ prohlásil v rozhovoru pro WSJ Trump. Podle deníku čínský vládce navštívil Trumpa v roce 2017.

Exprezidenta se následně redaktor zeptal, zda by na případnou čínskou blokádu Tchaj-wanu použil sílu. „To bych nemusel, protože mě (Si Ťin-pching) respektuje a ví, že jsem blázen,“ uvedl.

Nechat Rusku Donbas a Krym. List popsal Trumpův 24hodinový mírový plán

Válka na Ukrajině

Trump posléze uvedl, že to, že je blázen, ví i ruský vůdce Vladimir Putin. „Řekl jsem Putinovi: ‚Vladimire, pokud půjdeš proti Ukrajině, tak na tebe udeřím tak silně, že tomu neuvěříš. Udeřím na tebe přímo v podělaným centru Moskvy,‘“ líčil republikán.

„On mi na to řekl: ‚To teda ne.‘ A já mu zase řekl, že dostane takovou ránu, že mu ustřelím nad hlavou kopule. Protože, víte, on žije pod těmi kopulemi,“ vysvětloval Trump.

Americký deník nespecifikoval, kdy k rozhovoru došlo, vydán byl ovšem v sobotu jako „víkendový rozhovor“.

Donald Trump často mluví o tom, že kdyby byl prezidentem místo Joea Bidena, s nímž prohrál poslední volby, tak by k válce na Ukrajině nikdy nedošlo. Vždy však opomene, že Ukrajina proti Rusku fakticky bojuje na Donbasu už od roku 2014 a že ve stejný rok Rusko nezákonně anektoval ukrajinský Krymský poloostrov

Exprezident také tvrdí, že pokud by do Oválné pracovny opět vstoupil, vyřešil by konflikt za 24 hodin. Nikdy však neuvedl jak. Rozpovídal se o něm však jeho kandidát na viceprezidenta J. D. Vance.

„Myslím, že to (plán) vypadá tak, že si Trump sedne a řekne Rusům, Ukrajincům a Evropanům: Musíte to vymyslet. Jak vypadá mírové urovnání? A nejspíš vypadá jako současná demarkační linie mezi Ruskem a Ukrajinou, která se stane demilitarizovanou zónou,“ prohlásil podle magazínu Newsweek Vance v epizodě podcastu Shawn Ryan Show, která byla zveřejněna minulý týden ve středu.

Vance však neupřesnil, kde přesně by měla demilitarizovaná zóna vzniknout, prohlásil ale, že bude „silně opevněná, aby Rusové znovu nezahájili invazi“.

„Ukrajina si zachová svou nezávislou suverenitu, Rusko dostane od Ukrajiny záruku neutrality - nevstoupí do NATO, nevstoupí do některých těchto spojeneckých institucí. Tak nějak bude nakonec dohoda vypadat,“ řekl dále Trumpův kandidát na viceprezidenta, aniž by upřesnil, co přesně myslí spojeneckými institucemi, zda je to například Evropská unie.

Trump místo odpovědi na otázky jen přes půl hodiny tancoval

Volby USA

Výběr článků

Načítám