Hlavní obsah

Hitler chtěl mír, válčit chtěl terorista Churchill. Nesmysly historika samouka u Carlsona

Německý vůdce Adolf Hitler chtěl po invazi do Polska mír. Nechtěl bojovat proti Francii ani Velké Británii, protože nechtěl oslabit Evropu, prohlásil v podcastu Tuckera Carlsona samozvaný historik samouk Darryl Cooper. Rozhovor plný nepravd a manipulací má na sociálních sítích miliony zhlédnutí, jako zajímavý jej doporučil i majitel sítě X Elon Musk.

Foto: Tucker Carlson

Samozvaný historik Darryl Cooper

Článek

Podle Coopera za rozsah druhé světové války a její pokračování po roce 1940 mohl tehdejší britský premiér Winston Churchill, protože nepřijal „mírové“ nabídky Hitlera. Ten prý vůbec nečekal, že by Francie a Británie po invazi do Polska vyhlásily Německu válku. Churchill navíc podle něj na válku neměl, a tak se rozhodl provádět teroristické útoky na evropské civilisty pomocí bombardérů.

Cooper je americký internetový influencer, který nikde neuvádí, co vlastně vystudoval. O jeho skutečné erudici historika není nic známo. Moderátora Carlsona, dříve vyhozeného z Fox News, pak proslavil nedávný servilní rozhovor s ruským vůdcem Vladimirem Putinem.

Jen se ptáme, to je zakázané?

Carlson se Coopera během více než dvouhodinového rozhovoru na začátku části o druhé světové válce zeptal, zda je možné se po 80 letech po konci války pokusit „objektivně“ podívat na to, co se skutečně stalo.

„To si nemyslím. V tomto směru máme před sebou ještě kus cesty, ale doufám, že se mi teď podaří trochu prolomit ledy,“ uvedl Cooper. Dodal, že jako problém vidí to, že je druhá světová válka „mytologizovaná historická událost“ a je popisována z „určitého pohledu“. Carlson na to zareagoval klasickou manipulativní technikou, když se řečnicky zeptal, zda je v tomto kontextu „pokládání otázek zločin“.

„Ano. Kdykoli se pokusíte přidat v této věci trochu rovnováhy, když se pokusíte vyprávět příběh jiným způsobem, který do něj vnáší jiné přístupy a perspektivy, bude to vypadat, jako byste se snažili ospravedlnit ty jiné věci. Tak to prostě bude připadat lidem, kteří jsou na tuto stranu velmi fixovaní,“ řekl Cooper v úvodu části interview věnované nejkrvavějšímu konfliktu historie lidstva, který se bolestně dotkl i Čechů.

Českou snahu omezit pohyb ruských diplomatů-špionů po EU blokuje Německo

Evropa

Moderátor se následně zeptal, co si Cooper myslí o tehdejším britském premiérovi Winstonu Churchillovi, který se ujal moci 10. května 1940 po Nevillu Chamberlainovi. Samozvaný historik se vymezil proti pojetí Churchilla jako hrdiny.

Největší padouch? Ani Hitler, ani Stalin, ale Churchill

„To si myslí každý. Já říkám, možná s vidinou provokace, že si myslím, že Churchill byl hlavním padouchem druhé světové války. Nezabil nejvíc lidí, nespáchal nejvíc zvěrstev. Ale věřím, že když se do toho opravdu ponoříte a vyprávíte ten příběh a nic nevynecháte, tak vidíte, že především on byl zodpovědný za to, že se ta válka stala tím, čím se stala. Že se stala něčím jiným než (nacistickou) invazí do Polska,“ prohlásil Cooper.

Historik samouk argumentuje tím, že Německo po dokončení invaze do Polska okamžitě navrhovalo Francii a Británii mír. „Hitler nechtěl bojovat s Francií, nechtěl bojovat s Británii. Měl pocit, že by to oslabilo Evropu, když v té době byla na východě obrovská komunistická hrozba,“ uvedl. Německo invazi do Polska zahájilo 1. září 1939, o dva dny později obě zmíněné země vyhlásily Německu válku. „Historik“ se zároveň během celého více než dvouhodinového podcastu ani slovem nezmínil o tom, že invazi do Polska 17. září 1939 zahájil také Sovětský svaz. Podle něj mělo být správné nechat obě mocnosti spolknout Polsko a nijak na to nereagovat.

Válka skončila v roce 1940, Hitler dělal vše pro mír

Cooper tvrdí, že fakticky válka skončila v roce 1940, kdy Německo obklíčilo spojenecké jednotky, které se během května a června evakuovaly z francouzského Dunkirku. „Jakmile se to stalo a Britové utekli od Dunkirku, nezůstala na kontinentu žádná britská síla. Jinými slovy, válka skončila a Němci vyhráli,“ řekl.

Poté podle něj Hitler dělal všechno pro to, aby v létě roku 1940 došlo k míru. Snažil se prý také Británii říct, že chce, aby zůstala silná kvůli sovětským bolševikům.

Anketa

Je podle vás v zájmu současného Ruska šíření tvrzení, že hlavními padouchy 2. sv. války nebyli Hitler a Stalin, nýbrž Churchill?
Ano
91,7 %
Ne
8,3 %
Celkem hlasovalo 5096 čtenářů.

Zapomněl ale zmínit, že Hitler během svého „snažení o prosazení míru“ bombardoval Británii v rámci bitvy o Británii, která začala 10. července 1940 a skončila 31. října téhož roku. Pro Německo byla důležitá, Berlín chtěl získat vzdušnou převahu nad Británií a následně zorganizovat operaci Seelöwe, tedy plánovanou invazi do Anglie. Ta se nikdy neuskutečnila, protože koncem října Německu bylo jasné, že svého cíle nedosáhne.

Život Putinových synů odhalen. Žijí skrytě a mají špionské doklady

Evropa

Jak ale uvedl Cooper, válku prý nechtěl Hitler, ale britský premiér. „Churchill chtěl válku. Chtěl bojovat proti Německu. Já mu to nezazlívám. (…) Co mu ale zazlívám, je, že tu válku udržoval, i když neměl jak,“ uvedl s tím, že Churchill měl v létě 1940 podle něho k dispozici „pouze bombardéry“, kterými cíleně bombardoval civilní obyvatelstvo.

„Šlo jednoduše o terorismus. Nakonec se z toho stalo kobercové bombardovaní civilních čtvrtí. Jeho cílem bylo zabít co nejvíce civilistů. Byli tam muži v bojovém věku. Byli tam staří lidé, ženy a děti,“ prohlásil.

Britské královské letectvo (RAF) v bitvě o Británii bombardovalo strategické cíle v Německu a ve Francii, včetně lodí nebo námořních přístavů. V noci útočilo také na strategické vojenské cíle, které skutečně byly v blízkosti civilních objektů. Proto hodinu před útokem nad místem plánovaného útoku shazovalo z letadel letáky, aby lidé o nebezpečí dopředu věděli.

Já neříkám, že byl Hitler hodný , ale…

Cooper se nicméně snažil ujistit, že označení Churchilla za největšího padoucha druhé světové války neznamená, že Hitler nebo sovětský vůdce Josif Stalin byli kladní protagonisté. Hitlera ovšem nekritizuje za samotné jeho tažení, ale spíš za nepromyšlené provedení.

„Německo se dostalo do situace, a za to je zodpovědný Adolf Hitler a jeho režim, že když vyrazilo v roce 1941 na východ a zahájilo válku, tak bylo naprosto nepřipravené na to, aby se vypořádalo s miliony a miliony válečných zajatců, místních politických vězňů a tak dále,“ uvedl s tím, že Německo operaci Barbarossa zahájilo „bez jakéhokoli plánu“. Není jasné, zda pod „a tak dále“ Cooper zahrnuje miliony vyvražděných Židů a plán likvidace či zotročení dalších podřadných lidí včetně Slovanů.

Plán na vyvraždění Židů nacisté dokonali vytvořením tzv. konečného řešení, což je krycí eufemistický název pro plán jejich systematické a průmyslově provedené genocidy. Masové vraždění Židů hromadně začalo v roce 1941. Německo nejen v koncentračních táborech během holokaustu zavraždilo na šest milionů Židů, což tehdy představovalo kolem dvou třetin židovského obyvatelstva v Evropě. Nelze tak říci, že se tak stalo jaksi mimochodem, protože nacisté prostě nevěděli, co s nimi.

Musk: Zajímavé, pusťte si to

Carlsonův podcast s Cooperem zaujal i miliardáře Elona Muska, který jej sdílel na síti X se slovy „Velmi zajímavé. To stojí za zhlédnutí.“ Později to ale smazal.

Spousta lidí ale podcast označila za nacistickou propagandu, včetně bývalé republikánské členky Sněmovny reprezentantů USA Liz Cheneyové. „Ve skutečnosti jde o pronacistickou propagandu, včetně prohlášení, že ‚Churchill byl hlavním padouchem 2. světové války‘ a Hitler ‚nechtěl bojovat‘. Žádný seriózní nebo čestný člověk by takový brak nepodporoval ani neschvaloval,“ napsala na síti X Cheneyová.

Tucker Carlson je bývalý novinář zpravodajské televize Fox News, která ho vyhodila v dubnu 2023 kvůli lžím o podvodech při prezidentských volbách v roce 2020. Stanice kvůli němu musela zaplatit odškodnění ve výši 787,5 milionu dolarů (17,8 miliardy Kč).

Carlson následně založil svoji vlastní show na Muskově síti X, kam si pozval mimo jiné ruského vůdce Vladimira Putina. Ten během rozhovoru chrlil jednu za lež za druhou. Carlson mu nijak neoponoval. Jen podle polského ministerstva zahraničí prohlásil Putin směrem k Polsku deset lží, které následně na svém webu rozkrylo.

Samozvaný historik

Cooper je influencer a moderátor svého podcastu The Martyr Made, který se podle něho zaměřuje na „dramatické příběhy z lidské minulosti s cílem zkoumat otázky týkající se konfliktů, ideologií, náboženství a identity“. Zároveň se podílí na vzniku podcastu The Unraveling s cílem „tahat za nitky spojující současný svět s naší společnou minulostí“.

Carlsonův host nikdy nikde neuvedl, co přesně vystudoval. Ohledně nacistického Německa se ovšem vyjadřoval už v minulosti. V příspěvku na síti X datovaném 27. července zveřejnil koláž představitelů nacistického Německa v čele s Hitlerem v Paříži a vedle něho údajné kontroverzní ztvárnění Poslední večere na letošních olympijských hrách. „Obrázek vlevo je v každém slova smyslu daleko lepší než ten vpravo,“ okomentoval.

Foto: Screenshot/Twitter

Smazaný tweet podcastu Martyr Made

Putin pověřil rakouskou exministryni Kneisslovou ochranou tygrů ussurijských

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám