Hlavní obsah

Harrisová se bez účasti Ukrajiny s Putinem nesejde

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová prohlásila, že se v případě svého zvolení prezidentkou nesejde s ruským vůdce Vladimirem Putinem bez účasti zástupce Ukrajiny. Demokratická prezidentská kandidátka to uvedla v pondělním rozhovoru pro televizi CBS, kde mimo jiné také hovořila o ekonomice a migraci.

Foto: Reuters

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová

Článek

„Ne bilaterálně bez Ukrajiny. Ukrajina musí mít slovo ohledně své vlastní budoucnosti,“ odpověděla v rozhovoru Harrisová na dotaz, zda by se sešla v zájmu ukončení války s Putinem, který rozpoutal agresivní válku proti Ukrajině před více než dvěma a půl lety.

Viceprezidentka dále uvedla, že zastává názor, že Spojené státy by měly i po listopadových volbách pokračovat v podpoře Kyjeva, pro nějž jsou zdaleka nejdůležitějším dodavatelem vojenské pomoci k obraně proti ruské agresi.

Její republikánský soupeř Donald Trump naproti tomu tvrdí, že současná podpora nemůže pokračovat a že je třeba válku co nejrychleji ukončit. Opakovaně prohlásil, že se sejde s Putinem i ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a válku ukončí během 24 hodin. Nesdělil však, jak toho chce dosáhnout. O zájmech napadené Ukrajiny se přitom nezmiňuje.

Čím dál vulgárnější a hůř se soustředí. V USA zanalyzovali poslední Trumpovy veřejné výstupy

Zahraniční

„Kdyby byl Donald Trump prezidentem, Putin by právě teď seděl v Kyjevě. Mluví o tom, že ‚může ukončit válku během jediného dne‘. Víte, co to znamená? Kapitulaci Ukrajiny,“ uvedla Harrisová.

Demokratka se v rozhovoru vyhnula přímé odpovědi na otázku, zda podporuje ukrajinské členství v Severoatlantické alianci. O to Kyjev dlouhodobě usiluje a dostal od zemí NATO časově nespecifikovaný příslib budoucího členství. Rusko je však silně proti a alianční země plán nepodporují jednoznačně, proti je například Maďarsko či Slovensko, jejichž vlády mají blízko k Moskvě.

USA sužuje vlna dezinformací. Komplikuje obnovu po hurikánu Helene, všímá si americký tisk

Amerika

Výběr článků

Načítám