Hlavní obsah

Hádali se, ale opozdilce už do letadla nepustili. Unikli tak jisté smrti

Kdyby byli o něco pozornější, už by byli po smrti. Do letadla ATR 72-500, při jehož zřícení v brazilském městě Vinhedo v pátek zahynulo všech 62 lidí na palubě, nepustil personál aerolinek zhruba desítku pasažérů, kteří na tento spoj měli koupené letenky. Ke správné přepážce přišli příliš pozdě, někteří z nich kvůli tomu, že si spletli let.

Foto: Profimedia.cz

Následky pádu letadla v brazilském městě Vinhedo

Článek

Jedním z těchto šťastlivců je muž jménem Adriano Assis, který na letiště po konci večerní směny v nemocnici přišel včas. Měl však za to, že z města Cascavel do São Paula letí se společností LATAM Airlines.

Když u přepážky této společnosti nikoho neviděl, zašel si na kávu. Teprve když na tabuli odletů stále neviděl svůj let číslo 2238, podíval se pozorně na letenku a zjistil, že letí se společností Voepass. Rychle spěchal k jiné přepážce, ale zaměstnanec aerolinek už jej na palubu letadla nepustil. „Hádal jsem se s ním a tak… ale zachránil mi život, člověče,“ řekl Assis brazilské stanici GloboNews. Při telefonátu s dcerou mu pak do očí vyhrkly slzy.

Při tom pádu ve spirále už kontrolu nad letadlem získat nešlo, říká expert. Tragédii v Brazílii mohla způsobit námraza

Amerika

Stejný omyl zachránil život i dalšímu pasažérovi jménem José Felipe Araújo. „Myslím, že zasáhl Bůh,“ citoval jej web listu Estadão. „Bylo nás asi deset, kteří si pracovníkovi stěžovali, že nás nechtějí pustit do letadla.“ Za boží zásah považuje událost i Izael Souza Silva, který byl prý „vystresovaný“, když se do letadla nedostal. „Ale když jsem slyšel o tom pádu, tak jsem hodně myslel na svou rodinu a své děti,“ řekl deníku Globo.

Mezi 62 oběťmi letecké tragédie je mimo jiné šest onkologů a dva medici, oznámily brazilské úřady. „Bohužel jsme obdrželi velmi smutnou zprávu a musíme potvrdit smrt osmi lékařů. Chystali se na onkologickou konferenci. Byli to lidé, kteří zasvětili své životy záchraně druhých,“ citoval web britského listu Daily Mail Eduarda Baptistellu z regionální lékařské rady. Smrt jednoho svého občana po pádu letadla potvrdilo také Portugalsko.

Pád letadla v brazilském městě VinhedoVideo: Viral Press, Reuters

Brazilští vyšetřovatelé mezitím potvrdili, že nalezli černou skříňku letadla i všechna těla. Záběry letounu padajícího ve spirále k zemi v pátek obletěly celý svět. Stroj dopadl přímo do rezidenční zóny a poškodil jeden dům. Jako zázrakem však nikdo na zemi nebyl zraněn.

V současné době není jasné, co páteční pád letadla způsobilo. Francouzsko-italský výrobce ATR se již vyjádřil, že bude spolupracovat s úřady na vyšetřování nehody. Zatím se pracuje i s možností, že by za leteckou katastrofou mohla stát námraza.

Proč se odmlčeli? Máme černou schránku i všechna těla, hlásí úřady po tragické nehodě letadla

Amerika

Výběr článků

Načítám