Hlavní obsah

FBI: Střelec na Trumpa měl v hledáčku i akce Bidena

Dvacetiletý Thomas Matthew Crooks, který se v červenci pokusil zastřelit exprezidenta Donalda Trumpa, se měsíce chystal na útok na velké shromáždění, než si jako svůj cíl vybral právě Trumpův předvolební mítink v Pensylvánii. S odkazem na představitele FBI o tom informuje agentura Reuters, podle níž střelec před útokem vyhledával informace také o akcích prezidenta Joea Bidena.

Foto: Jonathan Drake, Reuters

Donald Trump

Článek

„Viděli jsme vytrvalou, podrobnou snahu naplánovat útok na některou událost,“ prohlásil Kevin Rojek, nejvyšší představitel americké FBI v Pensylvánii. Dvacetiletý Crooks podle agentury Reuters před útokem více než 60krát vyhledával informace o republikánském kandidátovi Trumpovi, ale také o jeho soupeři Bidenovi.

Rojek dále uvedl, že střelec se „extrémně zaměřil“ právě na Trumpovo shromáždění, když bylo oznámeno, že se uskuteční 13. července v Pensylvánii. „Pohlížel na něj jako na vhodný cíl,“ sdělil.

Ve dnech předcházejících mítinku vyhledával informace o místě konání, včetně místa, kde měl Trump promluvit. Hledal také podrobnosti o společnosti, která vlastnila nedalekou budovu, kde měl později vypálit osm ran. Jedna z nich zasáhla Trumpovo ucho. Videozáznamy ukazují, že Crooks byl na střeše budovy jen asi šest minut.

Střelec na Trumpa se zajímal o atentát na slovenského premiéra Fica

Amerika

Útočník vyhledával Trumpovy akce již v září 2023, uvedli představitelé FBI. V dubnu začal vyhledávat akce obou kandidátů v blízkosti místa v západní Pensylvánii, kde žil. Vyhledával také termíny prezidentských sjezdů republikánů i demokratů.

Crooks, který ve svém autě zanechal několik výbušných zařízení, hledal informace o komponentech bomby již v roce 2019.

Motiv stále neznámý

Motiv útočníka ovšem stále není znám. FBI nicméně uvedla, že „získala určité povědomí o jeho myšlení“. Crooksova počítačová aktivita ukázala, že se zajímal o různé ideologie, neprokázala ale s konečnou platností, že by byl motivován konkrétním levicovým nebo pravicovým názorem, vysvětlil Rojek.

Představitelé FBI nenašli žádné důkazy, které by naznačovaly, že Crooks spolupracoval s dalšími lidmi nebo že byl řízen cizí mocností. V jeho těle také nebyly nalezeny žádné stopy po nelegálních drogách nebo alkoholu, připomněla agentura.

Konspirace o atentátu na Trumpa. Internetem se šíří upravené fotky i informace od neexistujícího agenta

Řetězák

Výběr článků

Načítám