Hlavní obsah

Extrémně široký hurikán Helene uvěznil padesát lidí na střeše nemocnice

Na 43 stoupl počet obětí hurikánu Helene, který zasáhl jihovýchod USA. Tři miliony lidí se ocitly bez proudu, silné deště navíc způsobily záplavy. Helene je nejsilnější bouře, která kdy zasáhla severozápadní pobřeží Floridy. Bouře zasáhla i Georgii, Karolínu a Tennessee, kde museli zachraňovat v Erwinu ze střechy nemocnice 58 zdravotníků a pacientů, které tam vyhnala stoupající voda.

Extrémně široký hurikán Helene uvěznil padesát lidí na střeše nemocniceVideo: Reuters

Článek

Na Floridě jsou zatopené domy a cesty, protože silný vítr hnal na pobřeží masy vody. Hladina byla o 4,5 metru výše než obvykle. I když už bouře zeslábla, je pořád silná. Nyní hrozí hlavně rozšíření záplav.

Foto: ČTK/AP

Zaplavená nemocnice v Erwinu, kde musili pacienti a zdravotníci čekat na záchranu na střeše.

V Tennessee zůstala v nemocnici v Erwinu uvězněna padesátka pacientů i zdravotníků. Divoká voda rozlité řeky Nolichucky s nimi uvěznila i první záchranáře, kteří jim přišli na pomoc. Pomohli jim alespoň dostat se na střechu, kde však museli dlouho zůstat. Proud řeky byl tak silný, že nebylo možné je evakuovat pomocí člunů. Silný vítr dlouho bránil nasazení vrtulníků. Ty se však nakonec musely využít k záchraně 58 lidí. Panuje obava z možného protržení hráze přehrady Nolichucky, protože stále hrozí extrémní srážky, které mohou dosáhnout v úhrnu až 500 mm.

Helene se stala 14. nejsilnějším hurikánem v USA od chvíle, kdy se s měřením začalo. Především však byla mimořádně široká, zasáhla 675 km. Širší byly jen Ida v roce 2017 a Opal v roce 1996. Právě kvůli tomu je postižené území velice rozsáhlé a rozkládá se v pěti amerických státech.

Jen na Floridě zemřelo od pátku osm lidí, z nichž pět zahynulo v pobřežním okrese Pinellas, kde se nachází St. Petersburg. Jeden člověk podle guvernéra zemřel, když na jeho auto spadlo dopravní značení, a další, když spadl strom na jeho dům.

FOTO: Hurikán Helene ničil a zabíjel

Amerika

Patnáct obětí připadá na Georgii, kde zemřel i jeden záchranář. Bouři doprovázelo tornádo, které v okrese Wheeler zabilo dva lidi, když převrátilo jejich mobilní dům. V Georgii je nasazeno do záchranných prací i tisíc příslušníků národní gardy. V budovách jsou stále ještě uvěznění lidé a zatopeno je 150 silnic.

Sedmnáct lidí Helene zabila v Jižní Karolíně a dva v sousední Severní Karolíně. Také v Severní Karolíně bouři doprovázela nejméně dvě tornáda, která poškodila jedenáct budov a zranila patnáct lidí.

Hurikán Helene udeřil na Floridu s větrem o rychlosti až 225 km/h

Zahraniční
Související témata:

Výběr článků

Načítám