Hlavní obsah

Exprezidenti USA mají jistou imunitu, rozhodl Nejvyšší soud. Trump se raduje

Aktualizováno

Exprezidenti USA mají jistou imunitu vůči stíhání za činy v úřadu, rozhodl Nejvyšší soud. Případ Donalda Trumpa vrátil k přezkoumání nižšímu soudu. Poklesly tak šance, že znovu kandidující republikánský exprezident do listopadových voleb stane před soudem kvůli nařčení ze snahy zvrátit výsledky prezidentských voleb v roce 2020, podotkla agentura AP.

Foto: Kevin Mohatt, Reuters

Nejvyšší soud USA ve Washingtonu

Článek

Nejvyšší soud USA rozhodl, že zatímco američtí exprezidenti mají „absolutní imunitu“ vůči trestnímu stíhání za „oficiální jednání“ učiněné v úřadu, imunita se nevztahuje na případné stíhání za „neoficiální jednání“.

Stanovisko podpořilo celkem šest soudců Nejvyššího soudu, tři se naopak vyslovili proti.

Donald Trump pondělní verdikt přivítal. „Velká výhra pro naši ústavu a demokracii. Jsem hrdý, že jsem Američan!“ napsal republikánský exprezident na síti Truth Social.

„Vztah mezi prezidentem a lidmi, kterým slouží, se nenávratně změnil. Při každém použití úřední moci je nyní prezident králem nad zákonem… Se strachem o naši demokracii s tímto nesouhlasím,“ reagovala naopak v nesouhlasném stanovisku liberální soudkyně Sonia Sotomayorová, která spolu s dalšími dvěma liberálními soudci verdikt nepodpořila.

Do voleb zřejmě jasno nebude

Spor se nyní vrací k federální soudkyni, která kvůli projednávání Trumpovy námitky pozastavila proces, v němž je exprezident obžalován mimo jiné ze spiknutí s cílem potlačit volební právo Američanů. Soud v tomto federálním případě byl původně naplánován na 4. března, ale byl odložen do rozhodnutí o žádosti o imunitu.

Soud nižší instance nyní bude muset rozhodnout, jak v kauze aplikovat rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Již před pondělním verdiktem bylo velmi nepravděpodobné, že by proces dospěl k rozuzlení před listopadovými prezidentskými volbami, v nichž Trump znovu kandiduje.

Nynější rozhodnutí Nejvyššího soudu by také mohlo mít dopad na další Trumpovy trestní kauzy - nařčení z přechovávání tajných dokumentů v soukromé rezidenci na Floridě po odchodu z úřadu či snahy zvrátit výsledky prezidentských voleb ve státě Georgia.

Po Trumpově verdiktu už většině republikánů nevadí odsouzený prezident

Volby USA

Výběr článků

Načítám