Hlavní obsah

Donald Trump: Jestli prohraju, sejdeme se ve Venezuele

Americký exprezident a republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump v pondělním rozhovoru s miliardářem Elonem Muskem prohlásil, že když prohraje listopadové prezidentské volby, tak se příště setkají ve Venezuele. Naznačil tak, že by tato jihoamerická země byla bezpečnější než Spojené státy v případě, že vyhraje demokratka Kamala Harrisová.

Foto: Elizabeth Frantz, Reuters

Donald Trump při proslovu v americkém Harrisburgu

Článek

„Pokud se něco s těmito volbami stane, což by byla hororová podívaná, sejdeme se příště ve Venezuele, protože to bude mnohem bezpečnější místo k setkání než naše země (USA),“ sdělil Trump Muskovi.

Jeho slova cituje server Newsweek, podle něhož Trump v rozhovoru dále uvedl, že Venezuela propouští zločince a posílá je do Spojených států, aby snížila vlastní kriminalitu.

„Jejich kriminalita klesá a naše kriminalita stoupá. A přitom je to tak jednoduché. A to jste ještě nic neviděli, protože tito lidé přišli do naší země a teprve se aklimatizují. Nevědí o politické korektnosti, vymahatelnosti práva a naší policii. Musím to prostě ukončit. Máme skvělou policii,“ sdělil Trump.

Za útoky při vpádu do Kapitolu dostal Trumpův přívrženec 20 let vězení

Volby USA

Americký exprezident dále uvedl, že Venezuela s propouštěním vězňů ještě neskončila, protože se zatím zbavila „pouze 70 procent zlých lidí“.

Jak ale uvedl Roberto Briceño-León, zakladatel a ředitel Venezuelského výzkumného centra pro násilí ve španělsky mluvících zemích, neexistuje žádný důkaz, že by Venezuela posílala zločince do Spojených států. Trump zároveň ani žádný důkaz nepředstavil.

„Nemáme žádné důkazy o tom, že by venezuelská vláda vyprazdňovala věznice nebo psychiatrické léčebny a následně lidi posílala do jiných zemí, ať už jde o USA, nebo nějakou jinou,“ sdělil Briceño-León serveru factcheck.org, který cituje server Newsweek

To ale není nijak překvapivé. Trump ve svých rozhovorech či tiskových konferencích pravidelně lže. Například při čtvrteční tiskové konferenci podle rádia National Public Radio (NPR) lhal nejméně ve 162 případech.

Podle Briceño-Leóna kriminalita ve Venezuele klesla kvůli tomu, že od roku 2014 ze země masivně migrují lidé v reakci na zhoršující se ekonomickou situaci a podmínky pro život.

Muskův rozhovor s Trumpem provázely technické problémy. Byl to útok, tvrdí miliardář

Volby USA

Související články

Výběr článků

Načítám