Hlavní obsah

Deník Washington Post nepodpoří Trumpa ani Harrisovou. Bezos tradiční doporučení zatrhl

Americký renomovaný deník The Washington Post poprvé za několik posledních desetiletí nedá voličům žádné doporučení, pro kterého z kandidátů mají hlasovat v nadcházejících prezidentských volbách. Ty se uskuteční 5. listopadu a rozhodovat se bude mezi demokratickou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a republikánským kandidátem Donaldem Trumpem.

Foto: Profimedia.cz

WP

Článek

O rozhodnutí nedávat žádné doporučení informoval vydavatel listu William Lewis v pátečním úvodníku s tím, že noviny musí být nezávislé a mají nechat na čtenářích, aby si sami udělali názor. „Vracíme se k našim kořenům, že nepodporujeme prezidentské kandidáty,“ napsal Lewis podle serveru CNBC.

„Jsme si vědomi, že se to bude vykládat různými způsoby, včetně tiché podpory jednoho kandidáta, nebo jako odsouzení toho druhého, anebo tvrzením, že se zříkáme odpovědnosti,“ napsal vydavatel.

„My si to ale nemyslíme. Vidíme to jako konzistentní s hodnotami, za kterými The Washington Post vždy stál a o nichž doufáme, že je bude sdílet i lídr: charakter a odvaha ve službách americké etiky, úcta k vládě práva a respekt k lidské svobodě ve všech jejích aspektech,“ napsal Lewis.

Připomněl také, že liberálně orientovaný The Washington Post, založený v roce 1877, ani v minulosti žádné prezidentské uchazeče nepodporoval. Doporučení začal dávat až v roce 1976 a u této praxe setrval do současnosti s výjimkou roku 1988, kdy proti sobě stáli republikán George Bush a demokrat Michael Dukakis.

Podle Lewise nebude deník ani v budoucnosti lidem radit, jak mají hlasovat. List většinou podporoval kandidáty Demokratické strany, a to i v případě parlamentních, regionálních či komunálních voleb.

Vedle Lewisova úvodníku ale list otiskl ještě další článek, podle nějž členové redakční rady už měli vypracované doporučení ve prospěch Harrisové, ale že většinový majitel deníku, miliardář a zakladatel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos, měl jeho zveřejnění zastavit. Druhý článek se odvolává na tvrzení dvou nejmenovaných pracovníků redakce.

Bezos, jeden z nejbohatších lidí na světě, koupil The Washington Post v roce 2013 za 250 milionů dolarů (5,8 mld. Kč).

Bezos je v politických otázkách považován za liberála. V oblasti hospodářské politiky inklinuje ke stanovisku, že stát by neměl mít žádný vliv na ekonomické subjekty, čímž se příliš neliší od excentrického byznysmena Elona Muska, který otevřeně podporuje Trumpa.

Bývalý šéfredaktor The Washington Post Martin Baron, jenž redakci vedl do roku 2021, kdy odešel do důchodu, označil rozhodnutí nedávat žádné doporučení za „zbabělost“. Trump to podle něj bude vnímat jako povzbuzení pro to, aby zastrašoval média.

Jiný americký deník The New York Times před měsícem vyzval voliče k podpoře Harrisové s tím, že Trump je prý pro výkon funkce hlavy státu morálně nezpůsobilý. Podle listu je Trump nebezpečím pro americkou demokracii.

„Prokázal, že je povahově nezpůsobilý pro roli, která vyžaduje vlastnosti jako moudrost, čestnost, empatii, odvahu, zdrženlivost, pokoru a disciplínu – to, co mu nejvíce chybí,“ napsal The New York Times.

Volte Kamalu, vyzval Američany renomovaný list The New York Times

Volby USA

Výběr článků

Načítám