Hlavní obsah

Demokraté v USA neprosadili právo na antikoncepci

Demokratický návrh zákona, jenž by po celých Spojených státech zaručil přístup k antikoncepci, ve středu neprošel Senátem. Přední demokraté jej považovali za nutný krok vůči státům, jež svým občanům právo na antikoncepci upírají. Podobná bitva se v USA vede i o oplodnění ve zkumavce.

Foto: Reuters

Lídr senátních demokratů Chuck Schumer

Článek

Pro návrh zákona o právu na antikoncepci ve středu hlasovalo 51 senátorů, zatímco 39 bylo proti, uvádí agentura Reuters. Aby se návrh dostal k projednání, musel by dostat aspoň 60 hlasů. Jako antikoncepce je v zákoně definováno jakékoliv „zařízení nebo medikace používaná k prevenci těhotenství“.

Nejvyšší představitel senátních demokratů Chuck Schummer jeho odhlasování označoval za nutnost kvůli státům jako Nevada nebo Virginie, jejichž guvernéři využili své právo veta, aby zamezili zanesení práva na antikoncepci do státní ústavy. Teoreticky tak připravili půdu pro to, aby v budoucnu o tom, zda jedinec má na antikoncepci nárok, rozhodoval stát.

Reprodukční práva se do popředí americké politiky dostala po zrušení platnosti rozhodnutí v případu Roe v. Wade Nejvyšším soudem USA v roce 2022, jímž bylo zároveň zrušeno celonárodní právo na potrat. „Pokud si myslíme, že se krajní pravice po zvrácení rozsudku v případu Roe v. Wade zastaví, tak obelháváme sami sebe,“ uvedl Schumer.

Návrh zákona chtějí k projednání předložit i demokraté ze Sněmovny reprezentantů, kteří mají ovšem ještě menší šanci na úspěch než jejich kolegové ze Senátu. Snaží se proto na svou stranu dostat i některé z republikánů. „Republikáni mají na výběr, buď odloží svou MAGA (Make America Great Again – slogan Donalda Trumpa) ideologii a připojí se k nám, aby tento zákon prošel, nebo se mohou před americkým národem postavit za svůj extremismus proti svobodě,“ řekla druhá nejvýše postavená demokratka ve sněmovně Katherine Clarková.

102letý válečný veterán zemřel po cestě na oslavy 80. výročí dne D

Amerika

Republikán Marc Molinaro se stal prvním členem své strany, jenž se rozhodl návrh nejen podpořit, ale i jej sponzorovat. Od svých spolustraníků za to sklidil značnou kritiku.

Senátní demokraté se podle Schumera příští týden pokusí prosadit návrh zákona, jenž by chránil oplodnění ve zkumavce, metodu využívanou velkým množstvím Američanů. K tomu demokraty vedlo rozhodnutí soudu v Alabamě, jež tuto proceduru učinilo prakticky nezákonnou. Senátní republikáni se staví na odpor i proti tomuto návrhu.

Trump kvůli rozhodnutí o vině přijde o možnost nosit zbraň

Amerika

Výběr článků

Načítám