Hlavní obsah

Děkujeme, odejdi. Bidena k odstoupení z voleb vyzývají další demokraté

Po nepřesvědčivém výkonu amerického prezidenta Joea Bidena v jeho první debatě proti republikánskému soupeři Donaldu Trumpovi přibývá činitelů Demokratické strany, kteří svého spolustraníka vyzývají, aby snahu o obhajobu křesla v Bílém domě raději vzdal, dokud je čas. Od minulého týdne, kdy se jako první veřejně ozval demokratický kongresman Lloyd Doggett, informovala americká média zhruba o desítce jeho kolegů, kteří učinili obdobnou věc. V partaji jde zatím o menšinu, ale nervozita uvnitř strany je jasně patrná.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden a demokratický kongresman Seth Moulton na archivním snímku z roku 2023

Článek

„Uznávám, že na rozdíl od Trumpa byl hlavní závazek prezidenta Bidena vždy vůči naší zemi, nikoli vůči jemu samotnému, a doufám, že učiní bolestivé a obtížné rozhodnutí a stáhne se. Uctivě ho vyzývám, aby tak učinil,“ vzkázal nejprve Doggett, demokratický kongresman za stát Texas.

A další demokraté jej následovali. Byl mezi nimi například kongresman Raúl Grijalva, jenž dokázal získat křeslo ve státě Arizona, která je jedním z klíčových států, kde bývá souboj mezi republikány a demokraty vyrovnaný. „Musí převzít odpovědnost za udržení tohoto místa – a součástí této odpovědnosti je odstoupení z tohoto klání,“ řekl podle listu The New York Times na Bidenovu adresu s tím, že pokud demokraté v prezidentských a sněmovních volbách neuspějí, úspěchy Bidenovy administrativy budou „spláchnuty do kanálu“.

První demokratický kongresman vyzval Bidena, aby vzdal kandidaturu

Volby USA

„Prezident Biden prokázal naší zemi obrovskou službu, ale nyní je čas, aby následoval kroky jednoho z našich zakladatelů, George Washingtona, a ustoupil, aby umožnil povstat novým lídrům,“ nechal se pak slyšet jeho kolega Seth Moulton, zvolený ve státě Massachusetts. Bidenovu debatu s Trumpem označil za „katastrofu“.

„Pane prezidente, váš odkaz je hotov. Dlužíme vám největší dík. Jediná věc, kterou teď můžete udělat, abyste jej navždy upevnil a zabránil naprosté katastrofě, je odstoupit a nechat to dělat někoho jiného,“ řekl stanici MSNBC demokratický kongresman Mike Quigley zvolený za Illinois.

„Prezident Biden je dobrý člověk a oceňuji jeho celoživotní službu. Ale věřím, že by měl ustoupit další generaci lídrů. Sázky jsou příliš vysoké,“ vyjádřila se v obdobném duchu Angie Craigová zvolená do Sněmovny reprezentantů za stát Minnesota, která výzvu prezidentovi zveřejnila na sociální síti X.

„Kandidát musí být schopen jasně a důrazně přednést své argumenty americkému lidu. Je jasné, že prezident Biden již není schopen toto břemeno nést,“ vzkázal kongresman Adam Smith ze státu Washington v prohlášení. „Pokud by prezident pokračoval ve své kampani, byla by to chyba. Nyní by měl ustoupit, abychom našli nového kandidáta, který nás postaví do nejsilnější pozice, abychom v listopadu porazili Donalda Trumpa,“ apeloval.

V neveřejných stranických diskuzích pak k témuž vyzvali nejméně tři další demokratičtí zákonodárci, napsal web Politico, který jmenoval kongresmany Jerryho Nadlera, Marka Takana a Joea Morella.

Varovný prst pak veřejně zvedla i demokratická senátorka Patty Murrayová, která je po viceprezidentce Kamale Harrisové další v pořadí na prezidentský post, pokud by Biden nemohl funkci dál vykonávat.

„Potřebujeme ve velmi blízké budoucnosti vidět mnohem důraznějšího a energičtějšího kandidáta v předvolební kampani, aby mohl přesvědčit voliče, že na to má,“ řekla v pondělí Murrayová podle listu The Washington Post.

„V této kritické době pro naši zemi musí prezident Biden vážně zvážit nejlepší způsob, jak zachovat své neuvěřitelné dědictví a zajistit jej pro budoucnost,“ dodala Murrayová, která však na rozdíl od některých spolustraníků prezidenta k odstoupení z volebního klání výslovně nevyzvala.

Samotný Biden reagoval nedávno na rostoucí nervozitu demokratických zákonodárcům otevřeným dopisem, v němž jednoznačně odmítl, že by z volebního klání odstoupil, a vyzval spolustraníky k jednotě. „Kandidujte proti mně. Do toho. Ucházejte se o prezidentský post – vyzvěte mě na sjezdu!“ vyzval také své vnitrostranické kritiky. Nikdo jej však zatím nevyslyšel.

Celonárodní sjezd Demokratické strany se koná 19. až 22. srpna, partaj by na něm měla oficiálně nominovat svého kandidáta do prezidentských voleb. Stranické primárky v jednotlivých státech už jasně vyhrál Biden, který v nich neměl vážnějšího soupeře. Nového prezidenta i členy Kongresu budou Američané volit 5. listopadu.

Neodstoupím. Musíme se semknout a porazit Trumpa, napsal spolustraníkům Biden

Volby USA

Související články

Výběr článků

Načítám