Hlavní obsah

Další oběti a miliony lidí bez elektřiny. Beryl udeřil na Texas

Houston

Nejméně dva mrtví a více než 2,5 milionu lidí bez elektřiny. Takové jsou zatím ve Spojených státech následky hurikánu Beryl, který v pondělí udeřil na Texas a mezitím zeslábl na tropickou bouři. Než živel dorazil k pevnině USA v texaském městě Matagorda doprovázený větrem dosahujícím zhruba rychlosti 130 kilometrů za hodinu, připravil v oblasti Karibiku o život nejméně devět lidí.

Hurikán Beryl udeřil v Texasu.Video: Reuters

Článek

Poslední oběti živlu hlásí americké úřady z texaského okresu Harris, jehož správním střediskem je Houston. Dva lidé v oblasti zahynuli ve svých domovech po zřícení stromu, oznámila stanice NBC News.

V samotném Houstonu čítajícím zhruba 2,3 milionu obyvatel bylo na tamních dvou letištích zrušeno přes 1000 letů, informovala agentura AP s tím, že na četných místech byly hlášeny záplavy. Zástupce guvernéra Texasu Grega Abbotta vyhlásil nouzový stav pro 121 z celkem 254 texaských okresů.

První hurikán v sezoně

Tropická bouře Beryl minulý týden zasáhla jako hurikán oblast Karibiku, oběti hlásily státy Venezuela, Jamajka, Grenada a Svatý Vincenc a Grenadiny. Beryl je první hurikánem letošní sezony, který nad Atlantským oceánem dosáhl páté, nejsilnější kategorie. Živel později zeslábl na tropickou bouři, ale v neděli opět zesílil na hurikán prvního stupně.

Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) varovalo, že nadále platí výstraha před silným větrem a záplavami s tím, že Beryl dál postupuje východním Texasem dále do vnitrozemí.

Beryl se řítí na Texas a mění se na hurikán. Guvernér ve 40 okresech vyhlásil stav katastrofy

Amerika

FOTO: Hurikán Beryl zdecimoval ostrovy v Karibiku

Svět
Související témata:

Výběr článků

Načítám