Hlavní obsah

CNN: Harrisová si jako viceprezidenta vybrala Walze

Aktualizováno

Kandidátka na americkou prezidentku Kamala Harrisová si jako svého kandidáta na viceprezidenta vybrala guvernéra státu Minnesota Tima Walze, informovala s odvoláním na čtyři zdroje stanice CNN. Obdobnou informaci poté přinesla i agentura AP. Politička to zatím oficiálně nekomentovala.

Foto: Profimedia.cz

Tim Walz a Kamala Harrisová na archivních snímcích

Článek

Viceprezidentka Harrisová už získala ve stranickém hlasování o nominaci do prezidentských voleb 99 procent delegátů sjezdu Demokratické strany. Ve volbách 5. listopadu se tak zřejmě střetne s republikánem Donaldem Trumpem.

Očekává se, že Harrisová svého viceprezidentského kandidáta oficiálně oznámí, až se s ním v úterý večer objeví na předvolební akci ve Filadelfii. Agentura Reuters už dříve informovala, že ve hře zůstávali poslední dva kandidáti, vedle šedesátiletého Walze to byl jednapadesátiletý guvernér Pensylvánie Josh Shapiro.

Harrisová při rozhodování o nominaci získala 99 procent hlasů delegátů

Volby USA

Walz, veterán americké národní gardy a bývalý učitel, byl v roce 2006 zvolen do Sněmovny reprezentantů USA v obvodu, který je nakloněn republikánům, a ve funkci působil 12 let, než byl v roce 2018 zvolen guvernérem státu Minnesota.

Populární mezi bělošskými venkovany

Jako guvernér prosazoval progresivní program, který zahrnuje bezplatné školní stravování, boj proti změně klimatu či za snížení daní pro střední třídu a rozšíření placené dovolené.

Walz se rovněž dlouhodobě zasazuje o reprodukční práva žen. Během svého působení ve Sněmovně reprezentantů USA, kde zastupoval venkovský okres, hájil zájmy zemědělců a podporoval práva na držení zbraní, připomněla agentura Reuters.

Harrisová si podle amerického tisku Walze vybrala zřejmě s cílem oslovit širší okruh bělošských voličů z venkova, kteří v minulých letech dali svůj hlas republikánovi Donaldu Trumpovi, se kterým se viceprezidentka zřejmě utká v prezidentských volbách 5. listopadu.

Harrisová vede nad Trumpem o jeden procentní bod

Volby USA
Související témata:

Výběr článků

Načítám