Hlavní obsah

Chirurg na Floridě odstranil játra namísto sleziny. Pacient zemřel

DeFuniak Springs

Americký turista, který se musel během dovolené s manželkou na Floridě podrobit urgentnímu zákroku v nemocnici, zemřel na operačním stole, když mu chirurg omylem odstranil játra namísto sleziny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Otřesný případ se odehrál minulý měsíc na klinice ve městě DeFuniak Springs. Sedmdesátiletý pan William ze sousedního státu Alabama přijel do nemocnice poté, co náhle pociťoval silné bolesti v podbřišku. Ani ve snu by jej nenapadlo, že za pár hodin už nebude naživu.

Lékaři pacienta vyšetřili a diagnostikovali mu anomálii na slezině. Nato mu podle deníku The New York Post doporučili, aby se ihned podrobil operaci, při níž by mu zasažený orgán odstranili. Jde prý o rutinní zákrok, kterým by se předešlo dalším vážným komplikacím.

Pan William po poradě s manželkou Beverly souhlasil a po dalších nezbytných testech putoval na operační sál, kde podstoupil ručně asistovanou laparoskopickou splenektomii, tedy odstranění sleziny.

Pacient zažaloval nemocnici v Atlantě. Ztratila kus jeho lebky

Amerika

Bez tohoto orgánu člověk může žít, byť se tím oslabí jeho imunita. Chirurg ale vyoperoval pacientovi omylem játra. Kromě toho přetnul důležitou cévu, což mělo za následek masivní ztrátu krve a srdeční zástavu.

Operatér chtěl chybu zakrýt

Operatér se údajně snažil svou fatální chybu zakrýt, když tvrdil, že pacientovi byla odstraněna „zvětšená slezina“. Jeho manželce po zákroku podle serveru NBC News řekl, že slezina byla „velmi nemocná a čtyřikrát větší než obvykle“.

V typickém lidském těle se játra nacházejí v pravé horní části břišní dutiny, těsně pod bránicí a nad žaludkem. Slezina bývá na levé straně břicha vedle žaludku a je výrazně menší než játra.

Při vyšetřování skandálu se navíc přišlo na to, že tentýž chirurg už před rokem čelil obvinění z podobného omylu, když prý pacientovi odstranil část slinivky břišní namísto nadledviny.

Paní Beverly se nyní s pomocí právníka snaží zabránit tomu, aby zmíněný chirurg mohl ještě kdy operovat lidi. „Můj manžel zemřel, když bezvládně ležel na operačním stole. Nechci, aby se to stalo někomu dalšímu kvůli neschopnosti lékaře,“ uvedla.

Klinika se mezitím od operatéra distancovala, když odstranila ze svých webových stránek jeho fotografie a odkazy na něj. „Bereme toto obvinění velmi vážně a událost důkladně vyšetřujeme,“ uvedla nemocnice v prohlášení s tím, že má od svého otevření v roce 2003 „dlouholetou historii poskytování kvalitní zdravotní péče“.

„Bezpečnost pacientů je naší prioritou číslo jedna. Naše myšlenky a modlitby zůstávají s rodinou. Soukromí našich pacientů si velmi vážíme. Nekomentujeme konkrétní případy pacientů ani aktivní soudní spory,“ dodala klinika.

Soudní lékař po smrti pana Williama objevil na jeho slezině malou cystu. Ta prý byla příčinou bolesti, kvůli které pacient vyhledal lékařskou pomoc a podrobil se operaci.

Rakouská lékařka nechala do hlavy pacienta vrtat svou 13letou dceru

Zahraniční
Související témata:
Slezina

Související články

Výběr článků

Načítám