Hlavní obsah

Bylo to selhání desetiletí, kaje se šéfka Tajné služby USA kvůli atentátu na Trumpa

Aktualizováno

Za „největší operační selhání Tajné služby Spojených států amerických za poslední desetiletí“ označila šéfka služby Kimberly Cheatleová nedávný atentát na amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Pohnu nebem a zemí, abych zajistila, že se podobná událost už nikdy nebude opakovat,“ sypala si popel na hlavu v pondělí během slyšení před jedním z výborů americké Sněmovny reprezentantů.

Foto: Kevin Mohatt, Reuters

Šéfka Tajné služby Spojených států amerických Kimberly Cheatleová skládá přísahu před výpovědí před výborem pro dohled a odpovědnost americké Sněmovny reprezentantů.

Článek

Útočník se pokusil zastřelit Trumpa 13. července, když někdejší hlava státu a současný republikánský kandidát na prezidenta hovořil k příznivcům na mítinku v pensylvánském Butleru. Exprezident utrpěl zranění ucha, střelec zabil jednoho z účastníků akce a další zranil.

Cheatleová prohlásila, že tajná služba „13. července selhala“, a zopakovala, že za události z toho dne přijala plnou odpovědnost. Podle stanice CNN vyjádřila soustrast pozůstalým po oběti střelby a uvedla, že stále myslí na Trumpa a jeho rodinu.

„Stále také přemýšlím, co jsme měli udělat jinak,“ poznamenala k atentátu. Služba, které šéfuje, má na starosti ochranu představitelů státu a ochranu finanční a kritické infrastruktury Spojených států.

Zároveň se ale Cheatleová pochvalně vyjádřila o agentech, kteří chránili bývalého prezidenta bezprostředně po střelbě. „Jsem na ně hrdá stejně jako na tým odstřelovačů, který zneškodnil střelce, a taktický tým, který poskytl krytí během evakuace,“ řekla.

Zabezpečení podle požadavků Trumpova týmu

Nicméně američtí zákonodárci se už dříve rozhořčeně podivovali nad tím, jak se střelec mohl dostat k Trumpovi tak blízko – od exprezidenta ho dělilo zhruba 150 metrů. Někteří členové Republikánské strany v souvislosti s útokem Cheatleovou vyzvali k rezignaci, což Tajná služba USA odmítla.

Trump se na prvním mítinku po atentátu opět posmíval demokratům i Bidenovi

Volby USA

Cheatleová v pondělí také tvrdila, že Trump byl před střelbou lépe chráněn. „Úroveň bezpečnosti poskytované bývalému prezidentovi se navýšila už před začátkem kampaně a s narůstajícími hrozbami se nadále zvyšovala,“ řekla šéfka Tajné služby USA a dodala, že její agentura poskytla pro mítink ze 13. července zabezpečení podle požadavků Trumpova týmu.

„Pro akci 13. července jsme poskytli požadované podrobnosti, požadované náležitosti,“ uvedla Cheatlová. Na konkrétní otázky ohledně bezpečnostních plánů Trumpovy ochrany ale odmítla odpovědět s ohledem na konané interní šetření.

Pondělní slyšení je teprve prvním, které se bude v americkém Kongresu v souvislosti s atentátem konat. Ve středu se před dalším z výborů objeví šéf Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Christopher Wray.

Atentátník byl policii podezřelý už asi hodinu před střelbou na Trumpa, pak ho ztratila z dohledu

Volby USA

Výběr článků

Načítám