Hlavní obsah

Brutální zásah v Charlotte: Policisté zmlátili muže ve spodním prádle

Novinky, Lenka Komárková

Šokující incident se vyšetřuje v městě Charlotte v Severní Karolíně. Video, které natočil jeden z hostů restaurace, zachytilo tři policisty, kteří mlátí muže ve spodním prádle. Ten se pohyboval před restaurací a policisty měl údajně provokovat. Ti ho srazili na zem a také několikrát udeřili do obličeje. Tři muži zákona jsou nyní obviněni z policejního násilí.

Brutální zásah policistů v Severní KarolíněVideo: AP

Článek

Události přihlížela rodina, která čekala před restaurací na svůj stůl. Žena jménem Michelle příhodu natočila na svůj mobilní telefon. „Zpočátku to vypadalo, že muž se policistům vysmívá,“ uvedla Michelle.

Jeden z mužů zákona ho zezadu srazil na zem. Vzápětí se k němu přidali další dva kolegové a začali muže mlátit hlava nehlava. „Nechápala jsem, proč ho začali mlátit do obličeje,“ uvedla Michelle. Podle jejích slov na ně neútočil, ani se s nimi nepral. „Chápu, že je někdy potřeba použít sílu, ale dá se to určitě vyřešit jinak než zaklekáváním a opakovanými údery do obličeje,“ řekla Michelle a dodala: „Podle mě je tohle policejní brutalita.“

Policisté v newyorském metru postřelili muže s nožem, svého kolegu a dva cestující

Amerika

Vedení policie ve městě Charlotte případ vyšetřuje, ale odmítlo se oficiálně vyjádřit.

Experti na lidská práva dlouhodobě poukazují na brutalitu amerických policistů. Tvrdí, že zákroky, jako je kleknutí na krk nebo další hmaty, chvaty, údery a kopy, se dají přirovnat k mučení. Záběry z brutálních zákroků většinou vyvolají ve společnosti protesty.

Nejmasovější, a to nejen v USA, ale i v dalších zemích, se odehrály v roce 2020 v souvislosti se zatčením Afroameričana George Floyda. Policista Derek Chauvin mu při zatýkání klečel více než osm minut na krku, i poté, co zadržený ztratil vědomí a na místo dorazili záchranáři. Policista byl za vraždu George Floyda odsouzen k trestu odnětí svobody na 22,5 roku.

Bělošský policista v USA zastřelil neozbrojenou černošku s hrncem horké vody

Amerika

Výběr článků

Načítám