Hlavní obsah

Boj s časem nevyhraje. Herec Clooney vyzval Bidena, aby odstoupil z kampaně

Slavný americký herec George Clooney, který je dlouholetým významným dárcem Demokratické strany, vyzval prezidenta Joea Bidena k odstoupení z kampaně. Napsal to v komentáři pro list The New York Times. „Není to jen můj názor, je to názor všech senátorů, členů Kongresu a guvernérů, se kterými jsem soukromě mluvil. Všech do jednoho, bez ohledu na to, co říkají veřejně,“ uvedl Clooney.

Foto: Profimedia.cz

Americký herec Goerge Clooney

Článek

Clooney pro list The New York Times napsal, že má Bidena rád, ale demokraté s ním podle něj prohrají nejen prezidentské volby, ale přijdou i o Senát a nezískají kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů.

„Mám rád Joea Bidena. Považuji ho za svého přítele a věřím v něj. Věřím v jeho charakter. Věřím v jeho morálku. Za poslední čtyři roky vyhrál mnoho bitev, kterým čelil. Ale jediná bitva, kterou nemůže vyhrát, je boj s časem. Nikdo z nás nemůže,“ napsal Clooney.

„Je zničující to říct, ale ten Joe Biden, se kterým jsem byl před třemi týdny na sbírce, nebyl Joe z roku 2010. Nebyl to ani Joe Biden z roku 2020. Byl tam stejný muž, kterého jsme všichni viděli v debatě (s exprezidentem Donaldem Trumpem, který se chce rovněž znovu ucházet o prezidentské křeslo),“ uvedl Clooney.

Biden od té doby kvůli svému slabému výkonu čelí řadě výzev k odstoupení z kampaně, ale odmítá to učinit.

Foto: Profimedia.cz

Americký herec Michael Douglas

Podle Clooneyho by demokraté neměli být vyděšení vyhlídkou na druhé Trumpovo funkční období tak, že se rozhodnou ignorovat každý varovný signál.

Slavný herec v komentáři uvedl, že demokraté by měli vybrat nového kandidáta na svém sjezdu příští měsíc. Dodal, že tento proces sice bude „chaotický“, ale „probudí“ voliče a „oživí“ stranu.

„Biden by měl znovu zachránit demokracii“

„Joe Biden je hrdina; zachránil demokracii v roce 2020. Potřebujeme, aby to udělal znovu v roce 2024,“ uzavřel Clooney svou výzvu, aby prezident odstoupil z kampaně.

Hollywoodská hvězda v minulosti uspořádala pro demokraty několik fundraisingových akcí, včetně akce pro Bidena, která se konala minulý měsíc. Na galavečeru, kterého se zúčastnily filmové i hudební celebrity, dárci či bývalý prezident Barack Obama, se vybralo 28 milionů dolarů (přes 655 milionů Kč), což je pro stranu rekord.

Neodstoupím. Musíme se semknout a porazit Trumpa, napsal spolustraníkům Biden

Volby USA

Herec Michael Douglas, rovněž dlouholetý Bidenův podporovatel, který v dubnu uspořádal hollywoodskou sbírku pro prezidenta, v reakci na Clooneyho komentář v talkshow stanice ABC News prohlásil, že na něm „něco je“.

„Myslím, že je to validní argument. Jsem hluboce, hluboce znepokojen. Chci říct, že je to těžké, protože demokraté mají spoustu lidí, mají spoustu těžkých vah, spoustu talentů. A dělám si starosti, protože s tou debatou… myslím, že to bylo relativně jednoduché. Za prvé, měli prostě říct prezidentovi, aby vstal, trochu se před debatou nalíčil, a pak, kam se dívat, a aby se nezabýval všemi svými fakty – jen aby se vypořádal s (Trumpovým) lhaním,“ citoval z jeho vyjádření hollywoodský web Deadline.

Děkujeme, odejdi. Bidena k odstoupení z voleb vyzývají další demokraté

Amerika

Výběr článků

Načítám