Hlavní obsah

Blinken kvůli nejisté situaci odložil cestu na Blízký východ

Americký ministr zahraničí Antony Blinken kvůli nejisté situaci v regionu odkládá návštěvu Blízkého východu, na kterou chtěl odcestovat v úterý večer, zjistil zpravodajský web Axios. Zpráva přišla v době, kdy se Izrael připravuje na odvetnou akci Íránu a jeho spojenců po atentátu na jednoho z lídrů palestinského teroristického hnutí Hamás v Teheránu.

Foto: ČTK/AP

Americký ministr zahraničí Antony Blinken

Článek

Americké ministerstvo zahraničí žádnou Blinkenovu cestu na Blízký východ neoznámilo. Podle informací webu Axios ministr plánoval kromě Izraele navštívit Katar a Egypt, tedy dvě země zapojené do vyjednávání mezi Hamásem a židovským státem o podmínkách příměří po deseti měsících války v Pásmu Gazy. Do Káhiry už dorazil vysoce postavený americký diplomat Brett McGurk, uvedl web.

V regionu mezitím panují obavy z íránského útoku na Izrael. Teherán hrozí odvetou za zabití politického lídra Hamásu Jahjáa Sinvára, který na konci července zahynul při výbuchu v íránské metropoli. Zatímco k tomuto útoku se Izrael nepřihlásil, potvrdil atentát na lídra libanonského hnutí Hizballáh Fuáda Šukra; tento incident před dvěma týdny rovněž přiživil obavy z širšího konfliktu v regionu.

Írán může brzy zaútočit přímo na Izrael, tvrdí izraelská tajná služba

Blízký a Střední východ

Bílý dům v pondělí uvedl, že íránský útok by mohl přijít tento týden. Americká vláda na sílící napětí reagovala i tím, že do oblasti vyslala ponorku vybavenou naváděnými střelami. Washington také oznámil, že uspíšil cestu letadlové lodi, která už na Blízký východ mířila.

Kromě toho Blinken schválil prodej různých druhů vojenského vybavení Izraeli za více než 20 miliard dolarů, oznámil Pentagon. Největší položku mezi schválenými dodávkami tvoří stíhačky F-15, dále se jedná o tankovou munici nebo bojová vozidla.

Izraelské vojenské letectvo zakázalo svým příslušníkům cestovat do zahraničí

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám