Hlavní obsah

První demokratický kongresman vyzval Bidena, aby vzdal kandidaturu

Aktualizováno

Člen Sněmovny reprezentantů Lloyd Doggett jako první demokratický kongresman veřejně vyzval prezidenta Joea Bidena, aby odstoupil z klání o Bílý dům, napsala agentura AP. Uvedl přitom, že Biden během debaty se svým republikánským soupeřem Donaldem Trumpem nedokázal „účinně bránit své četné úspěchy“. Z průzkumu pro agenturu Reuters pak vyplynulo, že Trumpa by ve volebním klání porazila bývalá první dáma Michelle Obamová.

Foto: Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Doggett, který zastupuje okres se sídlem v Austinu v Texasu, v úterním prohlášení podle AP uvedl, že Biden by měl „učinit bolestivé a obtížné rozhodnutí stáhnout se“.

„Moje rozhodnutí zveřejnit tyto silné výhrady není lehkovážné ani žádným způsobem nesnižuje můj respekt ke všemu, čeho prezident Biden dosáhl,“ řekl Doggett. „Doufám, že učiní bolestivé a obtížné rozhodnutí stáhnout se. Uctivě ho vyzývám, aby tak učinil,“ dodal.

Doggett, který v Kongresu slouží své 15. funkční období, je prvním poslancem ve své straně, který veřejně prohlásil, co si mnozí podle agentury AP šeptají za zavřenými dveřmi od debaty z minulého týdne.

Záběry z první prezidentské debaty mezi Joem Bidenem a Donaldem TrumpemVideo: CNN PRESIDENTIAL DEBATE, Reuters

Bidenův slabý výkon vyvolal okamžitou paniku i mezi jeho nejzarytějšími příznivci, což vedlo mnohé k otázce, zda je 81letý politik nejsilnějším demokratickým kandidátem, který se v listopadu postaví Trumpovi.

Průzkum: Obamová by porazila Trumpa

Podle nejnovějšího průzkumu pro agenturu Reuters si třetina demokratů myslí, že by se Biden neměl dál ucházet o znovuzvolení. Táž sonda pak ukázala, že někdejší první dáma Michelle Obamová by ve volebním klání Trumpa s přehledem porazila.

Obamová, která v Bílém domě prožila osm let a opakovaně dala najevo, že nebude kandidovat, by dostala podporu 50 procent voličů, zatímco Trump jen 39 procent. Žádný z vysoce postavených demokratů - včetně viceprezidentky Kamaly Harrisové - nedosáhl v průzkumu tak dobrého výsledku.

Příznivce prezidenta Bidena navíc trápí také sdělení webu Axios, který s odvoláním na Bidenovy poradce uvedl, že zdravotní stav prezidentovi umožňuje fungovat jen šest hodin denně, zhruba od desáté hodiny ranní do čtyř odpoledne.

„Americkou demokracii zabila gerontokracie.“ Duel Bidena s Trumpem vyvolal rozpaky i v Evropě

Volby USA

Mimo tuto dobu je zvýšená pravděpodobnost, že se u něj objeví nejistá mluva či projevy únavy, tvrdí webem citované zdroje. Podle nich se tak fakticky střídavě projevují „dva různí Bidenové“.

Devadesátiminutová debata s Trumpem začala v devět hodin večer, tedy pět hodin po konci „časového okna“, kdy je podle citovaných poradců Biden v nejlepší kondici. Americký prezident během debaty často mluvil ztěžka, přivíral oči a působil nepřítomně, místy mu nebylo rozumět, jeho odpovědi někdy působily zmatečně.

Za těchto okolností působí až neuvěřitelně informace, že na červnovém večírku s celebritami vybral na svou kampaň 30 milionů dolarů (skoro 700 milionů Kč).

Biden funguje jen šest hodin denně, připustili jeho poradci

Volby USA
Související témata:

Výběr článků

Načítám