Hlavní obsah

Biden vyzval k uklidnění, slušnosti a férové hře v politice

Americký prezident Joe Biden den po pokusu o vraždu bývalého prezidenta Donalda Trumpa vystoupil v televizi s proslovem z prezidentské pracovny v Bílém domě. V projevu v noci na pondělí vyzval k uklidnění na politické scéně a odmítl násilí v politice, která se podle něj nesmí stát bojištěm.

Foto: Erin Schaff, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Politická rétorika se v této zemi stala ostrá, nastal čas ji zchladit,“ uvedl Biden, který promlouval z Oválné pracovny. V řeči odmítl, aby se politika stala bojištěm, kde jde o život, a uvedl, že násilí není nikdy řešením. „V Americe řešíme naše (názorové) rozdíly ve volebních místnostech, ne střelbou,“ uvedl dále.

„Musíme vyjít ven z našich bublin, kde posloucháme jen ty, se kterými souhlasíme, a kde bují dezinformace,“ vyzval prezident Američany. Podle něj je nutné se zasadit o takovou demokracii, kde se diskutuje v dobré víře a kde platí právní stát. Biden také vyzval k naplnění „americké demokracie, kde slušnost, důstojnost a férová hra nejsou prázdnými pojmy, ale žijící skutečností“.

Biden již dříve veřejně promluvil k Američanům po pokusu o vraždu Donalda Trumpa, který chce kandidovat na prezidenta za republikány. Útok odsoudil. Učinil tak z prezidentské pracovny; takový formát používá pro proslovy v závažných situacích.

Střelec na Trumpa měl v autě i doma výbušniny

Amerika

Výběr článků

Načítám