Hlavní obsah

Biden veřejně připustil, že by to mohl zabalit

Americký prezident Joe Biden by se mohl vzdát snahy obhajovat mandát v listopadových volbách, pokud by ho doktoři upozornili na určitý zdravotní problém. Připustil to v televizním rozhovoru. Bidena, kterému je 81 let, k takovému kroku již nyní veřejně vyzývá i rostoucí počet činitelů jeho vlastní Demokratické strany. Zatím ovšem na své kandidatuře trvá.

Foto: Erin Schaff, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Kdybych se nacházel v určitém zdravotním stavu, pokud by něco vyšlo najevo. Kdyby za mnou doktoři přišli a řekli: ‚Máte ten a ten problém‘,“ odpověděl Biden na přímou otázku moderátora Eda Gordona ze stanice Black Entertainment Television (BET), co by jej přimělo k odstoupení z letošních prezidentských voleb.

Videoukázku stanice sdílela ještě před zveřejněním celého rozhovoru.

Výzvy ke stažení kandidatury Biden navzdory rostoucím pochybám o jeho fyzické a duševní kondici dosud rezolutně odmítal. Minulý týden ale třeba v rozhovoru se stanicí ABC řekl, že by to udělal, pokud by mu sám „Bůh všemohoucí“ řekl, že svého republikánského soka, 78letého Donalda Trumpa, porazit nemůže.

Biden: Jsem starý, ale zatraceně bystrý

Prezidentské volby

V nynějším interview na stanici BET spadající pod konglomerát CBS se Biden dotkl také červnové televizní debaty s Trumpem, v níž slabým výkonem vyděsil i své podporovatele, a také připustil, že v předchozích volbách v roce 2020 vystupoval jako prezidentský kandidát na „přechodné období“.

„Udělal jsem vážnou chybu v celé té debatě…podívejte, když jsem původně kandidoval, možná si to pamatujete, řekl jsem, že budu kandidátem na přechodnou dobu. Myslel jsem, že se budu moci posunout dál a předat to někomu jinému. Ale nečekal jsem, že dojde k takovému rozdělení,“ řekl Biden se zjevným odkazem na vyhrocenou atmosféru mezi příznivci hlavních politických táborů v USA.

Anketa

Jaký souboj očekáváte v podzimních prezidentských volbách v USA?
Utkají se Biden a Trump
15,5 %
Proti Bidenovi bude někdo jiný než Trump
1,3 %
Proti Trumpovi bude někdo jiný než Biden
80,6 %
Utkají se jiní kandidáti než Biden a Trump
2,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15387 čtenářů.

„Zcela upřímně si myslím, že jediná věc, kterou věk přináší, je trocha moudrosti. A myslím, že jsem prokázal, že vím, jak pro zemi udělat řadu věcí, i když nám říkali, že to nejde. My jsme to udělali, ale zbývá udělat víc a zdráhám se od toho odejít,“ dodal americký prezident.

Reagoval přitom na otázku moderátora, který připomněl, že během Bidenovy vlády bylo v USA na celonárodní úrovni zrušeno ústavní právo na potrat. „Udělal to Nejvyšší soud. Trump jmenoval členy Nejvyššího soudu výslovně proto, aby to udělal,“ řekl prezident s tím, že poměr sil v nejvyšší soudní instanci USA, který nyní čítá šest konzervativců proti třem liberálům, se může během příštího prezidentského období změnit.

„U soudu budou pravděpodobně dvě další jmenování. Pravděpodobně dva lidé rezignují, odejdou do důchodu. Představte si soud, kdyby měl (Trump) další dvě jmenování. Co to znamená. Navždy,“ varoval Biden.

O příštím americkém prezidentovi a novém složení Kongresu rozhodnou Američané ve volbách 5. listopadu.

KOMENTÁŘ: Biden je na ručník, přešlapů je moc – Alex Švamberk

Komentáře
Související témata:

Výběr článků

Načítám