Hlavní obsah

Biden už je jen svým stínem, z voleb by měl odstoupit, napsal NYT

Americký prezident Joe Biden už není tím mužem, kterým byl před čtyřmi lety. Už je jen pouhým stínem velkého veřejného činitele, kterým býval, napsal ve svém sobotním úvodníku významný americký deník The New York Times (NYT). Z prezidentských voleb by měl jednaosmdesátiletý Biden podle listu odstoupit. NYT tak reagoval na Bidenovo nepřesvědčivé vystoupení ve čtvrtečním debatním duelu s protikandidátem Donaldem Trumpem.

Foto: ČTK/AP

Joe Biden

Článek

„Na čtvrteční debatě potřeboval prezident přesvědčit americkou veřejnost, že zvládne enormní požadavky úřadu, který chce zastávat i pro další funkční období. Nelze však očekávat, že voliči budou ignorovat to, co bylo jasně vidět: pan Biden není tím mužem, jakým byl před čtyřmi lety,“ napsala redakční rada listu.

V debatě byl Biden podle listu „stínem velkého veřejného činitele“. „Snažil se vysvětlit, čeho by dosáhl ve druhém volebním období. Snažil se reagovat na provokace Trumpa. Snažil se hnát Trumpa k odpovědnosti za jeho lži a selhání. Častěji se ale snažil dotáhnout větu do konce,“ uvedl NYT.

Biden po debaklu v debatě připustil, že „již nediskutuje tak dobře jako dřív“, ale dodal, že práci prezidenta vykonávat umí a že hodlá listopadové volby vyhrát. Bílý dům mezitím sdělil, že Biden měl během debaty rýmu a bolelo ho v krku. „Prezidentův výkon nelze přejít s tím, že neměl svůj den, či ho svádět na údajné nachlazení, protože potvrdil obavy, které narůstají už měsíce, nebo dokonce roky,“ komentoval to NYT.

Měl rýmu, vysvětlil Bílý dům debakl Bidena při debatě s Trumpem

Volby USA

Donald Trump v debatě podle deníku prokázal, že je významným ohrožením americké demokracie a že je to „nevyzpytatelná a sobecká postava nehodná veřejné důvěry“. Připomněl, že se Trump systematicky snaží podkopat integritu voleb. „Slíbil, že pokud se vrátí do Bílého domu, bude jiným typem prezidenta – prezidentem, který nebude omezován kontrolními mechanismy amerického politického systému,“ poznamenal NYT.

Biden proto podle listu správně uvedl, že v letošních prezidentských volbách není v sázce nic menšího než budoucnost americké demokracie. Uvedl však také, že on sám je kandidátem s největší šancí tuto hrozbu tyranie porazit, protože Trumpa porazil již v roce 2020. „To již není dostatečné zdůvodnění, proč by měl být letos demokratickou nominací Biden,“ podotkl k tomu NYT.

Biden byl podle deníku obdivuhodný prezident, pod jehož vedením země prosperovala. „Ale největší službou, kterou může nyní Biden pro veřejnost vykonat, je oznámit, že se nebude nadále ucházet o znovuzvolení,“ uvedl deník.

Vyměňme ho! Bidenova nezvládnutá debata vyvolala mezi demokraty paniku

Volby USA

Nyní se prezident podle redakční rady pustil do neuváženého hazardu, ačkoliv další vůdci Demokratické strany jsou lépe připravení a představují energetičtější alternativu vůči druhému Trumpovu období. List ale nikoho nejmenoval.

„Není důvod, aby strana riskovala stabilitu a bezpečnost země tím, že by nutila voliče, aby si vybrali mezi nedostatky Trumpa a nedostatky Bidena. V sázce je příliš mnoho, než abychom prostě jen doufali, že Američané přehlédnou slabost a věk Bidena, které vidí na vlastní oči,“ uzavřel list. Dodal ale, že pokud skutečně dojde na duel Biden–Trump, bude úřadující prezident jednoznačnou volbou redakční rady.

EXPRESS NOVINEK: V debatě Trump–Biden plné lží prohráli američtí voliči, říkají experti

Podcasty a pořady
Související témata:

Výběr článků

Načítám