Hlavní obsah

Biden se setkal s rodinou, ta ho podpořila v setrvání v kampani, píší v USA

Aktualizováno

Rodina amerického prezidenta Joe Bidena podpořila jedenaosmdesátiletou hlavu státu, aby pokračoval v předvolební kampani. Do venkovského sídla Camp David dorazili za prezidentským párem nejbližší, tedy všechny jejich děti i s vnoučaty. Prezident a jeho blízcí tak reagovali na negativní odezvy na výkon ve čtvrteční debatě s protikandidátem Donaldem Trumpem, napsaly servery Politico nebo The New York Times.

Foto: AFP/Mandel NGAN, Profimedia.cz

Joe Biden, první dáma Jill Bidenová, vnučky Natalie (vpravo) a Finnegan (druhá zprava) vystupují z Air Force One po příletu na Hagerstown Regional Airport na cestě do Camp Davidu

Článek

Bidenova nezvládnutá debata vyvolala mezi demokraty paniku. Jedenaosmdesátiletý Biden na ní měl ukázat, že je i přes svůj pokročilý věk schopen vést zemi další čtyři roky. To se mu však podle mnohých nepovedlo. Jeho odpovědi často působily zmatečně a nesrozumitelně, čehož jeho rival využíval k efektivním útokům. Opětovnou kandidaturu Bidena zpochybnil i vlivný a demokratům nakloněný New York Times ve svém sobotním úvodníku.

Bidenova rodina svaluje vinu za nepovedenou debatu na Bidenovy poradce, píše server Politico. Poradci prezidenta podle jeho rodiny dostatečně nepřipravili na prezentaci plánů do budoucna a příliš se soustředili na obhajobu dosavadních kroků. Biden byl také před debatou přepracovaný a málo odpočatý.

Biden už je jen svým stínem, z voleb by měl odstoupit, napsal NYT

Volby USA

Průzkum veřejného mínění CBS News/YouGov ukázal, že důvěra Američanů v Bidenovy schopnosti dál prudce klesá. Podle sondáže si 72 procent dotazovaných myslí, že Biden nemá dostatečné mentální a kognitivní schopnosti pro výkon funkce. Na začátku června mělo tento názor 65 procent dotazovaných.

Trumpa ve stejném průzkumu sice dotazovaní hodnotí lépe, jeho zdraví a schopnostem přesto věří jen polovina Američanů. Téměř polovina oslovených registrovaných demokratických voličů si myslí, že by Biden neměl za jejich stranu kandidovat do Bílého domu, uvádí CBS News.

Vyměňme ho! Bidenova nezvládnutá debata vyvolala mezi demokraty paniku

Volby USA

Cítí se ponížený

Biden podle NBC po debatě vystoupil ještě s projevem na pátečním shromáždění v Severní Karolíně, kde podle všeho obstál, a své spojence tak poněkud uklidnil.

Jeden z Bidenových spolupracovníků však pod podmínkou anonymity serveru řekl, že se prezident po debatě cítí ponížený, nemá sebedůvěru a bolestně si uvědomuje, že záběry z debaty, na nichž je zachycen s pohledem upřeným do dálky a s otevřenými ústy, spolu s občas nesouvislým a těžko slyšitelným vyjádřením si budou žít dál svým životem i poté, co už nebude prezidentem.

NBC připomíná, že Bidenovi po debatě vyjádřilo podporu nejvyšší vedení strany, včetně příspěvků na síti X od bývalých demokratických prezidentů Baracka Obamy a Billa Clintona. Mnozí demokraté však při soukromých rozhovorech vyjadřují obavy o Bidenovu životaschopnost, píše NBC s tím, že veřejně to nikdo nepřipustí.

Dodává, že za současným vyčkávacím přístupem Demokratické strany je také skutečnost, že za Bidena neexistuje žádná jasná náhrada a že „jeho odchod by mohl odstartovat krvavou vnitrostranickou bitvu, která by mohla Trumpovi umožnit dojít až k vítězství“.

Měl rýmu, vysvětlil Bílý dům debakl Bidena při debatě s Trumpem

Volby USA
Související témata:

Výběr článků

Načítám