Hlavní obsah

Biden před koncem mandátu pootevře Ukrajině dveře do NATO

Americký prezident Joe Biden by mohl Ukrajině ještě před lednovým koncem v úřadu pootevřít dveře do Severoatlantické aliance. Informuje o tom britský list The Financial Times (FT) s odkazem na západního představitele obeznámeného s jednáními mezi Bidenem a jeho ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským.

Foto: Reuters

Joe Biden

Článek

Biden by takový krok mohl udělat na své cestě do Evropy již 12. října, kdy předsedá setkání Ukrajiny s jejími spojenci v Německu. Podle zdroje FT by právě při tomto jednání mohl Biden „souhlasit s urychlením statusu ukrajinské žádosti o členství v NATO“. A to ještě před lednovým odchodem z funkce, ve které jej nahradí buď demokratka Kamala Harrisová, nebo republikán Donald Trump.

Členství NATO zůstává i nadále hlavním cílem Ukrajiny. Většina členů NATO si ovšem myslí, že bez úplného a trvalého příměří a zároveň jasně definovaných hranic vstup Kyjeva není možný.

Bílému domu se nicméně podle ředitele Evropské rady pro zahraniční vztahy Jeremyho Shapira stále více líbí model členství západního Německa v Alianci, které do NATO vstoupilo v roce 1955. Východní Německo, tehdy satelitní stát Sovětského svazu, do NATO nevstoupil. Celé Německo následně do NATO vstoupilo až po pádu Berlínské zdi.

Nakonec přece. Trump přijal Zelenského ve svém newyorském mrakodrapu

Válka na Ukrajině

„Západoněmecký model získává na popularitě zejména v Bílém domě, který byl vůči členství (Ukrajiny) v NATO nejvíce skeptický,“ uvedl Shapiro. „Rusům by se to nelíbilo, ale alespoň by to mohl být určitý gambit pro kompromis,“ dodal.

Vysoce postavený ukrajinský úředník nicméně uvedl, že i kdyby Ukrajina dostala formální pozvánku do NATO, „nic by to neznamenalo, protože se jedná pouze o politické rozhodnutí“.

Že by Biden mohl dveře Ukrajině otevřít, naznačil ukrajinský prezident Zelenskyj, podle něhož bude říjen „rozhodujícím časem“. Podle FT bude Zelenskyj v Německu znovu žádat mimo jiné o povolení zasahovat cíle západními zbraněmi uvnitř Ruska.

„Jde o to omezit možnosti Ruska a stupňovat tlak, abychom ho přiměli k zahájení rozhovorů,“ uvedl vysoce postavený ukrajinský představitel. „Pokud skutečně uvažujeme o vyřešení této války, tak toto je reálná šance,“ dodal.

Putin se bojí použít jaderné zbraně, miluje styl svého života, řekl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám