Hlavní obsah

Biden: Po smrti Sinvára je šance na mír v Gaze bez Hamásu u moci

Po smrti svého vůdce Jahjá Sinvára není teroristické hnutí Hamás schopné opakovat svůj útok na jižní Izrael z loňského října a otevřela se šance na mír v Pásmu Gazy bez Hamásu u moci. V prohlášení po zabití šéfa Hamásu to ve čtvrtek uvedl americký prezident Joe Biden.

Foto: Nathan Howard, Reuters

Americký prezident Joe Biden opouští Bílý dům před odletem do Berlína. (17. října 2024)

Článek

Šéf Bílého domu sdělil, že chce brzy mluvit s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem o ukončení bojů v Gaze a propuštění rukojmích. Netanjahu sám prohlásil, že Sinvárovým zabitím válka v Pásmu Gazy nekončí, prioritou je podle něj právě návrat loni unesených lidí.

Podle stanice CNN ale američtí představitelé, kteří se účastní vyjednávání o rukojmích odvlečených do Pásma Gazy během brutálního útoku Hamásu na Izrael v říjnu loňského roku, musí nyní zjistit, jak uzavřít dohodu, ale hlavně s kým. Hamás zatím totiž oficiálně nepotvrdil smrt svého vůdce, natož aby oznámil jméno jeho nástupce.

Vůdce Hamásu rozkázal návrat k sebevražedným atentátům

Blízký a Střední východ

Příležitost pro Bidena

Sinvárova smrt přitom podle CNN poskytla prezidentu Bidenovi příležitost znovu prosazovat první fázi dohody o příměří, o níž se jednalo v létě, a zvýšila tlak na Netanjahua, aby ji přijal.

„Zda bude možné uzavřít dohodu o zastavení nepřátelských akcí, bude záležet na novém vůdci, ale minimálně to poskytuje prostor a příležitost, která už několik měsíců neexistovala,“ řekl podle stanice Jonathan Panikoff, bývalý vedoucí zpravodajský analytik specializující se na Blízký východ.

Izraelští vojáci ve čtvrtek nejprve po bojové operaci v Gaze objevili tři mrtvé teroristy v budově, jejíž část zlikvidovali. Všimli si přitom, že jeden ze zabitých se velmi podobá vůdci Hamásu, a oznámili to nadřízeným.

Informace o Sinvárově smrti odpoledne potvrdil izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac. Úmrtí prověřovali specialisté izraelské armády pomocí testů DNA i zkoumáním čelisti a zubů mrtvoly nalezené v Gaze, které porovnávali se Sinvárovými rentgenovými snímky.

Potvrzeno. Číslo jedna Hamásu Sinvár je po smrti

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám