Hlavní obsah

Biden kvůli hurikánu Milton ruší návštěvu Německa

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek neodletí do Německa, jak plánoval. Místo toho bude dohlížet na přípravy na úder hurikánu Milton a následné krizové operace, oznámil v úterý Bílý dům. Odkládá také návštěvu Angoly, která měla navazovat na jednání v Německu.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden (uprostřed) na jednání o likvidaci následků hurikánu Helene a přípravách na hurikán Milton v Rooseveltově pokoji v Bílém domě. Zleva ministr zemědělství Tom Vilsack, zprava ministryně energetiky Jennifer Granholmová (8. října 2024)

Článek

„Vzhledem k předpovídané dráze a síle hurikánu Milton odkládá prezident Biden svou nadcházející cestu do Německa a Angoly, aby dohlížel na přípravy a reakci na hurikán Milton a pokračující odstraňování následků hurikánu Helene napříč jihovýchodem (USA),“ uvedl podle agentury Reuters Bílý dům.

Biden měl na programu třídenní návštěvy Německa několik jednání na vrcholné úrovni včetně schůzky kontaktní skupiny pro obranu Ukrajiny v Ramsteinu, jíž se měli zúčastnit zástupci desítek dalších zemí včetně Česka. Zrušení cesty v úterý potvrdila i spolková vláda, která uvedla, že má pro Bidenovo rozhodnutí pochopení.

Hurikán Milton podle všeho udeří na Floridě v noci na čtvrtek a mohl by tvrdě zasáhnout velká města Tampa a Orlando. V pondělí se bouře stala extrémně silným hurikánem páté kategorie. Pak o něco zeslábla, pro Floridu však Milton zůstává velkým nebezpečím. Navíc přichází necelé dva týdny po hurikánu Helene, který způsobil rozsáhlé škody i v oblastech ležících v cestě nové bouři.

Hurikán Milton zachycený z Mezinárodní vesmírné staniceVideo: Reuters

Na ISS zachytili oko ničivého hurikánu Milton

Zahraniční

„Pro USA to může být jedna z nejhorších bouří za sto let,“ poznamenal Biden k předpovědím o řádění hurikánu Milton.

Biden sliboval, že během svého mandátu navštíví Afriku. Návštěvu Angoly, která měla navázat na jednání v Německu, ale také odložil a Bílý dům nový termín nezveřejnil. Agentura v této souvislosti poznamenala, že funkční období mu končí 20. ledna.

Biden před koncem mandátu pootevře Ukrajině dveře do NATO

Amerika

Výběr článků

Načítám