Hlavní obsah

Biden: Hurikán Milton napáchal škody ve výši 50 miliard dolarů

Experti odhadují výši škod napáchaných na Floridě hurikánem Milton na 50 miliard dolarů (1,2 bilionu korun), uvedl v pátek americký prezident Joe Biden. Ten by měl hurikánem zasažené oblasti navštívit v neděli. Milton ve středu udeřil na střed státu Florida z Mexického zálivu a přehnal se přes asi 280 kilometrů jejího území, než skončil v Atlantiku. Po cestě způsobil několik dílčích tornád.

Foto: Reuters

Joe Biden

Článek

Ačkoliv za sebou ničivý hurikán zanechal zatím šestnáct obětí na životě, přibližně 150 zničených domovů, shozené elektrické vedení a stromy, utrženou střechu stadionu baseballového mužstva Tampa Bay Rays , nejčernější předpovědi se nenaplnily, protože bouře stát opustila mnohem rychleji, než se čekalo. Přesto jsou napáchané škody ohromující. Přibližně dva miliony lidí jsou na Floridě stále bez elektřiny, uvádí deník The Guardian.

Milton navíc udeřil jen dva týdny po hurikánu Helene, jenž zasáhl severozápad státu a nadále putoval po americké pevnině jako tropická bouře. Vyžádal si 230 obětí na životě, což je nejvíc od hurikánu Katrina, který v roce 2005 zpustošil New Orleans v Louisianě a zabil 1392 lidí.

Biden uvedl, že jeho vláda v současnosti „poskytuje všechny potřebné prostředky“ k vypořádání se s napáchanými škodami, a poděkoval všem, kdo pomáhají. Na pokrytí škod napáchaných Miltonem a Helene by federální úřady měly mít dostatek financí, ale ty by jim mohly dojít ještě před koncem letošní výjimečně aktivní hurikánové sezony. Biden proto oznámil, že o další prostředky požádá Kongres.

Hurikán Milton si nakonec nevyžádal tolik lidských obětí, jak se předpovídalo, největší podíl na tom má pravděpodobně včasná evakuace. Ta začala, když se hurikán ještě pohyboval u Mexika a spadal do kategorie 5. Když dorazil na Floridu, byl už o dvě kategorie slabší. Vyhnul se také Tampě, třetímu největšímu městu státu.

Zabijte je, ovládají počasí. Americkým meteorologům chodí kvůli hurikánům výhrůžky smrtí

Amerika

Výběr článků

Načítám