Hlavní obsah

Biden dokončí prezidentský mandát, zdůraznil Bílý dům

Americký prezident Joe Biden hodlá navzdory ukončení kampaně za znovuzvolení dokončit svůj současný prezidentský mandát. V prohlášení to uvedl Bílý dům, který tak reagoval na výzvy některých republikánských politiků, aby se prezident vzdal své funkce.

Foto: Reuters

Biden se na summitu NATO přeřekl a Zelenského nazval Putinem

Článek

Bílý dům v prohlášení uvedl, že Biden po svém republikánském předchůdci Donaldu Trumpovi „zdědil hospodářství ve volném pádu, raketově rostoucí míru násilné kriminality a spojenectví na cucky“. Podle zástupců současné administrativy ale Biden trend otočil a dosáhl „největšího hospodářského růstu na světě a nejnižší míry násilné kriminality za téměř 50 let, zatímco je NATO větší než kdy dřív“.

„Těší se, že dokončí svůj mandát a americkému lidu přinese historické výsledky,“ dodal v prohlášení Bílý dům.

Po Bidenově nedělním oznámení, že už se nebude ucházet o znovuzvolení prezidentem, několik vysoce postavených republikánských politiků vyzvalo, aby se vzdal i prezidentské funkce.

CNN: Izolovaný americký prezident se rozhodl až o víkendu, nejužší vedení kampaně překvapil

Volby USA

„Pokud není Joe Biden schopný kandidovat na prezidenta, není schopný jako prezident sloužit,“ napsal například na síti X předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson, který je třetím nejvýše postaveným ústavním činitelem v USA po prezidentovi a viceprezidentce Kamale Harrisové, a tedy v současnosti nejvýše postaveným republikánem. Podobně jako Johnson se vyjádřila například i republikánská kongresmanka Elise Stefaniková.

Stažené kandidatury

Jednaosmdesátiletý Biden čelil v posledních týdnech tlaku zevnitř své Demokratické strany na odstoupení z boje o Bílý dům v souvislosti s nepovedeným výkonem v červnové debatě s republikánským prezidentským kandidátem Trumpem. Ta rozvířila otázky o jeho zdravotním stavu a schopnostech zvládat po další roky náročnou funkci. V neděli Biden oznámil, že se znovu o prezidentskou funkci ucházet nebude a do listopadového klání podpořil Harrisovou.

„Bylo to největší ctí mého života sloužit jako váš prezident. I když bylo mým záměrem usilovat o znovuzvolení, věřím, že je v nejlepším zájmu mé strany a země, abych odstoupil a soustředil se pouze na plnění svých povinností jako prezident po zbytek svého funkčního období. Ještě tento týden promluvím s národem podrobněji o svém rozhodnutí,“ vzkázal Biden v prohlášení, které v neděli umístil na sociální síti X.

„Dnes chci nabídnout svou plnou podporu tomu, aby se Kamala letos stala kandidátkou naší strany. Demokraté – je čas se semknout a porazit Trumpa. Udělejme to,“ napsal v neděli Biden. Dodal, že vybrat si Harrisovou jako svou viceprezidentku bylo „to nejlepší rozhodnutí, jaké jsem udělal“.

Kromě Bidena podpořil Harrisovou i guvernér Kalifornice Gavin Newsom nebo ministr dopravy Pete Buttigieg, o kterých se hovořilo jako o možných kandidátech na prezidenta.

Biden vzdal boj o Bílý dům

Volby USA

Výběr článků

Načítám