Hlavní obsah

Biden chce po útoku na Trumpa revizi bezpečnostních opatření

Americký prezident Joe Biden nařídil složce, která odpovídá za ochranu prezidentů a exprezidentů USA, aby před předvolebním sjezdem Republikánské strany znovu prověřila bezpečnostní opatření. Úřady také vyzval k důkladnému vyšetření atentátu na svého rivala Donalda Trumpa a veřejnost vybídl, aby nedělala ukvapené závěry.

Foto: Nathan Howard, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Biden promluvil den poté, co útočník na předvolebním mítinku na západě státu Pensylvánie střílel na exprezidenta, který vyvázl s lehkým zraněním. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) střelce identifikoval jako 20letého místního muže Thomase Matthewa Crookse, jeho motiv ihned neoznámil. Střelce po několika výstřelech zabili členové Trumpovy ochranky, jeho útok ale způsobil smrt jednoho z diváků.

Atentát na Donalda Trumpa. Na mítinku byl postřelenVideo: Reuters

„Pokus o atentát jde proti všemu, co naše země znamená,“ prohlásil Biden. Nic teď podle něj není důležitější než jednota. Biden vystoupil poté, co jej o vývoji informovalo několik vysoce postavených činitelů včetně Kimberly Cheatleové, což je ředitelka prezidentské ochranky označované jako tajná služba.

„Zatím nemáme žádné informace o motivu střelce… Vyzývám všechny, prosím, nedělejte závěry o jeho motivech nebo vazbách,“ řekl Biden.

Střelec na Trumpa: Dvacetiletý republikán z Pensylvánie

Amerika

Útok přišel jen dva dny před začátkem nominačního sjezdu, kde Republikánská strana oficiálně vybere Trumpa jako svého kandidáta do listopadových voleb. Biden řekl, že tajná služba dostala za úkol prověřit bezpečnostní opatření pro tuto akci a také má dlouhodobě pokyn, aby Trumpovi poskytovala „veškeré prostředky, možnosti a ochranná opatření potřebné pro zajištění jeho bezpečí“.

Na závěr krátkého projevu Biden avizoval, že v neděli večer se k situaci znovu vyjádří z Oválné pracovny. Jeho kampaň předtím uvedla, že pozastaví vysílání předvolebních televizních spotů, a prezident také odložil návštěvu Texasu plánovanou na pondělí.

Už se prodávají trička s fotkami z atentátu na Trumpa

Amerika

Výběr článků

Načítám