Hlavní obsah

Bezprecedentní expedice k „svatému grálu mezi vraky“. Kolumbie se sápe po obřím pokladu

Kolumbie zahájila úvodní fázi podmořské expedice, jejímž cílem je prozkoumat španělskou válečnou loď, která se potopila v Karibiku před více než 300 lety a o níž se předpokládá, že obsahuje artefakty v hodnotě miliard dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Galeona San José podle rekonstrukce vědců

Článek

Stalo se tak bez ohledu na to, že práva na ně zůstávají předmětem ostrých sporů.

Galeona San José, kterou v roce 2015 objevila kolumbijská vláda ve vodách u pobřeží přístavního města Cartagena, bývá často označována za „svatý grál mezi vraky“, připomněla CNN.

Britští kanonýři nemířili přesně

Třístěžňová loď s 62 děly – vlajková loď a největší galeona španělské flotily – převážela zlato, stříbro, smaragdy a další cenné zboží z dolů v peruánském Potosí. Bohatství mělo posloužit španělskému králi Filipu V. na financování války s Brity.

Vědci nalezli u řeckého ostrova deset vraků lodí. Nejstarší dlí pod mořem už 5000 let

Věda a školy

28. května 1708 prý opustila Portobello v Panamě s 344 tunami zlatých a stříbrných mincí a také se 116 bednami smaragdů z Peru. Kurz: Cartagena.

Dne 8. června 1708 na ni zaútočily čtyři britské válečné lodě; to není nic neobvyklého, protože Britové, kteří byli nepřáteli Španělů, se opakovaně pokoušeli zajmout lodě z legendární stříbrné flotily. Když na galeonu a její doprovod zaútočili, dobře věděli, co veze, a rozhodně nechtěli, aby to vše skončilo na dně moře.

Rozhodla však náhoda, tak jako i při jiných bitvách tehdejší války o dědictví španělské (1700–1714), která bývá někdy označována za první skutečně „světovou“ válku. Britští kanonýři při útoku totiž nechtěně trefili na San José komoru se střelným prachem. Po obřím výbuchu šla loď pod hladinu. Z 578 námořníků, vojáků a cestujících se nakonec zachránilo pouze jedenáct. Údajný poklad od té doby podněcuje fantazii lovců bohatství.

Kde? To je přísně tajné

Přesná poloha nálezu je držena v tajnosti. Lovci ztraceného pokladu by to neměli mít příliš jednoduché. Je poměrně jisté, že loď San José šla ke dnu v rozsáhlé oblasti u kolumbijského poloostrova Baru, jižně od Cartageny, v Karibském moři.

Vzhledem k tomu, že galeona odpočívá na dně několik set metrů pod mořskou hladinou, je příliš hluboko pro lidský průzkum. Na mořské dno tudíž Kolumbie vyslala podmořské roboty, aby získaly další informace. Uhlíkové datování již nalezených předmětů ukazuje, že plavidlo je staré přibližně 300 let.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Nedatovaná fotografie pořízená Kolumbijským institutem antropologie a historie a distribuovaná kolumbijským ministerstvem kultury zachycuje děla španělské galeony San José na mořském dně u Cartageny v Kolumbii

Juan David Correa, kolumbijský ministr kultury, označil expedici za „bezprecedentní“. A dodal: „Musíme o tom přestat uvažovat jako o pokladu. Není to poklad ve smyslu 19. století. Je to potopené archeologické dědictví a pro Kolumbii má kulturní a zásadní význam.“

Úřady odhadují současnou hodnotu bohatství mezi čtyřmi až 17 miliardami dolarů (91 až 387 miliard korun). „Těžko říct, kolik bude záchrana stát. Informace se pohybují od 4,5 do více než 60 milionů dolarů (102 milionů až 1,37 miliardy korun),“ napsal list The Telegraph.

Výjimečný nález. Potápěč objevil u Sardinie desetitisíce mincí ze 4. století

Věda a školy

Osud pokladu se zmítá v soudních sporech

Nároky vznášejí Kolumbie, Španělsko, Peru, domorodé komunity v oblasti, potomci horníků, kteří poklad vykopali, a Glocca Morra, hledači pokladu, kteří tvrdí, že vrak našli již v roce 1981.

Nárok Kolumbie vychází z objevu vraku jejím námořnictvem – na jiném místě – v roce 2015.

Noví majitelé Glocca Morra, společnost Sea Search Armada, trvají na tom, že galeona byla nalezena ve vzdálenosti jedné nebo dvou mil od souřadnic jejího nálezu v roce 1981. Společnost také napadá zákon z roku 2020, podle něhož je vše na lodi majetkem kolumbijské vlády.

Rahim Moloo, právník společnosti Sea Search Armada, uvedl: „V současné době je v platnosti zákon, který stanoví, že loď je v majetku společnosti Sea Search Armada. Pokud si chce Kolumbie nechat všechno na lodi San José pro sebe, může tak učinit, ale musí našim klientům vyplatit kompenzaci za to, že ji vůbec našli.“

Skupina požaduje nálezné v hodnotě poloviny bohatství, Kolumbie prý nabídla jen pět procent. Konečné rozhodnutí bude na mezinárodním arbitrovi v Londýně.

Jeden z nejstarších vraků lodí na světě z doby bronzové vydal poklad

Koktejl

Související články

Zlaté miliardy na dně moře čekají

Potopená galeona San José, která skrývá mnohamiliardové poklady, byla u břehů Kolumbie objevena už před 35 lety. Do dneška však nebyl vyzvednut ani zlaťák....

Výběr článků

Načítám