Hlavní obsah

Autobus se pod Machu Picchu zřítil z 15metrového srázu

Nejméně 31 lidí utrpělo zranění poté, co se pod inckou kultovní citadelou Machu Picchu v peruánských Andách zřítil z 15metrového srázu autobus plný turistů. Asi 20 z nich skončilo s těžkými zlomeninami v nemocnici. Mezi postiženými jsou cestovatelé z Itálie, Japonska, Chile, Guatemaly, Mexika, Brazílie a Venezuely.

Autobus s turisty sjel ze srázu pod Machu PicchuVideo: AP

Článek

Nehoda se podle listu La República odehrála v pondělí na horské klikaté cestě u městečka Aguas Calientes, které slouží jako výchozí bod pro výstupy k Machu Picchu. Cestu lze absolvovat pěšky, většina návštěvníků ale volí přepravu místními elektrobusy, které musí zdolávat několikakilometrovou trasu plnou ostrých zatáček.

Autobus právě vezl turisty na zpáteční cestě z citadely do Aguas Calientes. Mnozí obyvatelé městečka nehodu vozidla viděli a přispěchali cestujícím na pomoc. Na hrozivě vyhlížejících záběrech je vidět, jak se lidé snaží autobus s rozbitou přední částí stabilizovat, aby zabránili jeho převrácení.

Na místo neštěstí přijely také sanitky, jejichž posádky poskytovaly zraněným první pomoc a poté je odvážely do nemocnice do 130 kilometrů vzdáleného města Cuzco.

Co bylo příčinou incidentu, není dosud jasné. Úřady zatím hovoří o tom, že řidič ztratil v mlze kontrolu nad řízením vozidla.

Machu Picchu je jednou z nejnavštěvovanějších památek v Latinské Americe a od roku 1981 je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Incká citadela obestřená četnými záhadami je považována také za jeden z tzv. nových sedmi divů světa.

Inkové město vystavěli v 15. století na horském sedle asi 400 metrů nad řekou Urubamba v nadmořské výšce 2500 metrů.

Nehody, při nichž se autobusy s turisty zřítí ze srázu, jsou v Peru poměrně časté.

Incká citadela Machu Picchu zvýší denní limit pro počet návštěvníků

Cestování

Výběr článků

Načítám