Hlavní obsah

Atentát na Trumpa vyšetřuje FBI jako možný domácí terorismus

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) vyšetřuje střelbu na Donalda Trumpa na předvolebním mítinku v Butleru v Pensylvánii jako možný akt domácího terorismu a pokus o atentát na bývalého prezidenta, napsal web Axios s odvoláním na prohlášení úřadu. Vyšetřovatelé se domnívají, že střelec byl sám, dál se však zabývají jeho činností a hledáním případných spojenců či spoluspiklenců.

Atentát na Donalda Trumpa. Na mítinku byl postřelenVideo: Reuters

Článek

„Protiteroristická divize FBI a naše kriminální divize spolupracují na určení motivu,“ uvedl Robert Wells, výkonný náměstek ředitele odboru národní bezpečnosti FBI.

Vzhledem k nejasnému motivu útočníka se kolem atentátu šíří konspirační teorie, dodal úřad.

Na Trumpa podle dosavadních poznatků střílel 20letý Thomas Matthew Crooks. Toho vzápětí zabili agenti tajné služby. Exprezident vyvázl se zraněním ucha, zabit byl ale jeden účastník akce a dva další jsou v kritickém stavu s vážnými zraněními.

Osamělý a šikanovaný, řekli o atentátníkovi jeho spolužáci

Amerika

Útočník použil samonabíjecí pušku typu AR 556, která byla zakoupena legálně, uvedl agent FBI Kevin Rojek. Pušku zřejmě koupil mladíkův otec, který společně s dalšími členy rodiny s vyšetřovateli spolupracuje.

Při prohlídce vozidla a Crooksova domu v Bethel Parku v Pensylvánii pak byla nalezena „podezřelá zařízení“, která „pyrotechnici zabezpečili a která jsou nyní vyhodnocována v laboratoři FBI“, cituje Axios prohlášení vyšetřovatelů.

„Dosavadní vyšetřování naznačuje, že jednal sám, FBI pokračuje v prošetřování jeho činnosti, aby se zjistilo, zda za útokem byli spojenci nebo nějací spoluspiklenci,“ uvedla FBI.

Dodala však, že v tuto chvíli „neexistují žádné aktuální obavy o veřejnou bezpečnost“.

Myslím, že máma v nebi dávala na tátu pozor, prohlásila Ivanka Trumpová

Amerika
Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump krátce po atentátu

Výběr článků

Načítám