Hlavní obsah

Atentát jsem neplánoval a Trumpa obdivuji, hájí se muž zadržený se zbraněmi u volebního mítinku

Atentát na Donalda Trumpa jsem neplánoval, protože ho obdivuji, hájí se Vem Miller, jenž byl v sobotu poblíž místa konání Trumpova setkání s kalifornskými voliči v údolí Coachella Valley zadržen s nabitou brokovnicí a pistolí. Že byla úmyslem zadrženého vražda republikánského kandidáta na prezidenta, uvedl na tiskové konferenci v neděli šerif okresu Riverside Chad Bianco.

Foto: Profimedia.cz

Údajný atentátník Vem Miller

Článek

„Ano, Trumpa stoprocentně podporuji. Je to muž, kterého hluboce obdivuji,“ řekl devětačtyřicetiletý Miller z Las Vegas televizní stanici Fox News. Dále uvedl, že je registrovaný republikán a Trumpa plně podporuje už šest let, rekapituluje deník The Guardian.

Úřad šerifa, tajná služba i prokurátoři z Los Angeles se shodli, že Trumpovi od Millera nikdy nehrozilo žádné skutečné nebezpečí, protože ten neměl jak se k bývalému prezidentovi dostat. Bianco jeho zadržení přesto prezentoval jako překažení atentátu. „Skutečně věřím, že jsme zabránili dalšímu pokusu o atentát,“ řekl na nedělní tiskové konferenci.

„Toto obvinění je totální kravina. Jsem umělec. Jsem ten poslední, kdo by spáchal nějaké násilí nebo někomu ublížil,“ rozčiloval se na účet šerifa v tisku Miller.

Poblíž Trumpova volebního mítinku zadrželi muže s brokovnicí a nabitou pistolí

Zahraniční

Obezřetnost bezpečnostních složek je na Trumpových akcích zvýšená, protože v posledních měsících čelil již dvěma pokusům o atentát. Při tom prvním ho v červenci na setkání s voliči v Pensylvánii postřelil registrovaný republikán Thomas Matthew Crooks a v září na něj se zbraní na golfovém hřišti na Floridě čekal Ryan Wesley Routh, který Trumpa v roce 2016 volil, než se stal jeho silným odpůrcem.

V pátek pak Trumpův tým zažádal o poskytnutí armádního letounu a vozidel kvůli obavám z atentátu ze strany Íránu. Prezident Joe Biden vládě řekl, že má Trumpovi dát, „co potřebuje“.

„O zbraních nic nevím, ale mám je vždy u sebe“

Podle vyjádření úřadů měl Miller u sebe nabitou brokovnici, pistoli a velkokapacitní zásobník. Zadržen byl ještě předtím, než Trump na místo vůbec dorazil. Podle Bianca byl policistům podezřelý, protože jeho auto nebylo registrované a mělo očividně falešné poznávací značky. „Zástupce šerifa u něj následně našel několik pasů s několika jmény a několik řidičských průkazů s různými jmény,“ uvedl šerif.

Miller je momentálně na svobodě poté, co složil kauci ve výši 5 tisíc dolarů (116 tisíc korun), a tvrdí, že si zbraně pořídil na sebeobranu kvůli výhrůžkám smrtí, jež dostává kvůli svým webovým stránkám America Happens Network. Na těch se uvádí, že bojují s cenzurou a „odporují mainstreamovým médiím“. „O zbraních nic nevím. Jsem méně než začátečník,“ prohlásil Miller.

V rozhovoru s Fox News si však Miller v tvrzeních o svém vztahu se zbraněmi protiřečil. V jednu chvíli prohlásil, že „se zbraněmi v autě jezdí vždy“, načež se naopak zase snažil prohlašovat za úplného nováčka. „Doslova jsem za celý život ze zbraně ani nevystřelil,“ tvrdil moderátorům.

Suverénní občan

Podle Bianca je Miller takzvaný „suverénní občan“. Hnutí suverénních občanů hlásá, že se lidé nemusí řídit zákony, pokud k nim sami nedali souhlas. Toto hnutí je považované za představitele extrémní pravice.

K tomuto obvinění ze strany šerifa Miller uvedl, že podle něj zmíněné hnutí ani neexistuje. „Myslím si, že nic takového neexistuje. Vláda je neživý objekt. Záleží na osobnostech v ní, takže ne, k ničemu takovému nepatřím,“ řekl.

„Trump bojuje s tyranií“

Po výstupech v televizní stanici Fox News a v tisku ještě Miller na svou obhajobu zveřejnil video vlastní tvorby. K tomu ho prý přiměly „nepravdivé informace zveřejněné policejním oddělením“ a vykreslil se v něm jako bojovník za svobodu tisku a projevu.

„Ačkoliv v současnosti a posledních osm let pevně podporujeme prezidenta Donalda Trumpa, nespojujeme se s žádnou politickou stranou kromě té, která podporuje naše svobody… a zbaví se tyranie zkorumpovaných politiků. Prezident Donald Trump je našim srdcím velmi blízký, protože je tím jediným, u koho jsem viděl odvahu postavit se tyranii proti lidu,“ popsal Miller Trumpa termíny z americké ústavy.

V hurikánem zasažené Severní Karolíně se museli evakuovat záchranáři. Ohrožovala je ozbrojená milice

Amerika

Výběr článků

Načítám