Hlavní obsah

Argentinský exprezident byl obviněn z domácího násilí

Bývalý argentinský prezident Alberto Fernández byl ve středu oficiálně obviněn z domácího násilí proti své tehdejší manželce Fabiole Yaňezové. Píše to agentura Reuters. Na Fernándeze podala Yaňezová trestní oznámení minulý týden. V dokumentu tvrdí, že ji manžel v době, kdy vykonával prezidentský úřad, bil a psychicky týral. Fernández to odmítá.

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

Bývalý argentinský prezident Alberto Fernández

Článek

O obvinění rozhodl ve středu prokurátor Ramiro González, který se domnívá, že exprezident se dopouštěl vůči své tehdejší manželce „psychického týrání a tělesných útoků“. Vztah mezi Fernándezem a Yaňezovou se podle něj vyznačoval mocenskou nerovnováhou, která se ještě prohloubila, když Fernández v letech 2019 až 2023 vykonával prezidentský úřad.

Yaňezová, která v současnosti bydlí v Madridu, v trestním oznámení popisovala, že ji její tehdejší manžel soustavně bil a týral. Argentinská média z něj například otiskla fotografie z roku 2021, na kterých má Yaňezová rozsáhlé modřiny na obličeji i těle. Yaňezová mimo jiné vypověděla, že ji Fernández donutil k potratu. Stát se tak mělo v roce 2016.

Bývalý levicový prezident tvrzení své exmanželky odmítá. Kauzu bedlivě sledují argentinská média a má i politický dopad. Fernándezova vláda totiž brojila proti nerovnostem mezi muži a ženami a proti domácímu násilí. Své politické protivníky za údajné pokrytectví již kritizoval pravicový prezident Javier Milei, který nechal zrušit některé úřady vytvořené svým předchůdcem pro boj s diskriminací.

Média v Argentině otiskla fotky zbité bývalé první dámy. Ta tvrdí, že ji bil manžel

Zahraniční
Související témata:

Výběr článků

Načítám