Hlavní obsah

Americkou armádu ohrožuje závislost na čínských akumulátorech

S rostoucí elektronizací roste závislost armád na akumulátorech, jejichž hlavním světovým producentem se stala Čína. I ve většině zařízení využívaných americkými ozbrojenými silami jsou čínské akumulátory, což by mohl být třeba v případě války o svobodu Tchaj-wanu problém. Roste nejen objem výroby v Číně, ale také čínský technologický náskok.

Foto: Profimedia.cz

Továrna CATL

Článek

Spojené státy čelily problému s nedostatkem akumulátorů pro vysílačky, noktovizory nebo malé drony už během operací v Iráku, protože se výroba z USA přesunula do třetích zemí. Potřeba akumulátorů od té doby výrazně stoupla a ještě radikálně poroste, protože Pentagon počítá v příští dekádě se zaváděním elektrických vozidel, upozornil server Defence One.

Americkou závislostí na čínských akumulátorech se začala americká vláda zabývat koncem minulé dekády, analýza zmiňující i problémy z Iráku je z roku 2018. 

O tři roky později tajemnice ministra obrany Kathleen Hicksová označila li-ion akumulátory za „základní pro tisíce vojenských systémů“, a uvedla, že „zdravý dodavatelských řetězec akumulátorů je klíčový pro armádu“. Pentagon přišel s akčním plánem pro zajištění klíčových dodavatelských řetězců v roce 2020.

Čína se znovu zaměřila na Afriku, jde hlavně o vzácné kovy

Ekonomika

Rostoucí podíl Číny na trhu

Čínská dominance na trhu roste, má na něm čtyřpětinový podíl, přičemž jediná firma CANTL vyrábí 35 procent lithium iontových akumulátorů. Číně se daří navyšovat výrobu, jestliže v roce 2010 vyrobila 2,5 miliardy akumulátorů, v roce 2020 to bylo již 19 miliard. Většina se jich vyrábí v provinciích Kuan-tung, Ťiang-su a Fu-ťian.

Čína si současně ukusuje stále větší podíl na surovinách potřebných pro výrobu akumulátorů. Její podíl na výrobě lithia stoupl z 9,2 procenta v roce 2018 na loňských 17,8 procenta. Nejvíc, 47 procent, pochází z Chile a 24 procenta z Austrálie.

Většina dalšího klíčového prvku pro výrobu akumulátorů, jímž je kobalt, potřebný v Ni-Cd akumulátorech, je z Demokratické republiky Kongo, kde se ho těží 75 procent, protože v posledním čtvrtstoletí výrazně zvýšilo těžbu. Značnou část velkých kobaltových dolů však provozují čínské firmy MMG, Jinchuan Group International Resources a CMOC, odkud přichází na trh 30 procent vytěženého kobaltu.

Ještě větší dominanci má Čína ve zpracování těchto kovů, šedesáti a sedmdesáti procenty lithia a kobaltu se zpracovává v Číně.

Lidem z Újezdečku se ulevilo, závod na lithium nebudou mít za domy

Domácí

Už v roce 2021 americké ministerstvo energetiky přišlo s národním plánem pro výrobu lithiových baterií.

Loni v září Pentagon přišel s finančním povzbuzením ve výši 90 milionů dolarů, aby se v USA opět těžilo lithium a znovuotevřel se lithiový důl v Severní Karolíně v Kings Mountain. V lednu Kongres nařídil armádě, aby v roce 2027 přestala nakupovat akumulátory od CATL a tří dalších čínských výrobců.

Čínský technologický náskok

Problémem ovšem je také technologické zaostávání. Čínský Institut pro bioenergetiku a technologii biologických procesů v Čching-tao anoncoval novou výrobní technologii, která umožní akumulátory rychleji nabíjet a současně prodloužit jejich životnost.

Pokud tuto technologii uplatní ve výrobě, může to ještě upevnit její významné postavení v klíčové oblasti výroby pokročilých baterií na světovém trhu, který by měl v roce 2028 mít objem skoro bilionu dolarů.

Čínský SAIC slibuje revoluci v bateriích elektromobilů již v roce 2026

AutoMoto

Výběr článků

Načítám