Hlavní obsah

Soudkyně zamítla obžalobu Trumpa v kauze tajných dokumentů. První krok ke sjednocení USA, libuje si exprezident

Aktualizováno

Americká soudkyně Aileen Cannonová v přelomovém rozhodnutí zamítla obžalobu amerického exprezidenta Donalda Trumpa z nepovoleného nakládání s vládními dokumenty. Zvláštní vyšetřovatel amerického ministerstva spravedlnosti pověřený daným případem Jack Smith byl podle ní jmenován nezákonně. Podle agentury Reuters se prokuratura pravděpodobně odvolá. Sám Trump to dal do souvislosti se sjednocováním USA po sobotním atentátu na svou osobu.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Donald Trump na archivním snímku

Článek

„Zdá se, že rostoucí zvyk exekutivy jmenovat ‚regulující‘ zvláštní vyšetřovatele se v poslední době stal ad hoc vzorcem s malou soudní kontrolou,“ citovala z odůvodnění soudkyně stanice CNN. Ta zároveň dodala, že přelomové rozhodnutí soudkyně, kterou Trump jmenoval v roce 2020, zbavuje amerického exprezidenta usilujícího o znovuzvolení jedné z hlavních právních komplikací.

"Jak se po děsivých sobotních událostech posouváme vpřed ve sjednocování našeho národa, mělo by být toto odvolání nezákonné obžaloby na Floridě jen prvním krokem, po němž by mělo rychle následovat zrušení všech honů na čarodějnice, “ napsal na sociální síti Truth Social sám Trump, který v příspěvku vyjmenoval všechny své trestní kauzy.

Zvláštní vyšetřovatel Smith loni obvinil Trumpa z toho, že po skončení svého prezidentského mandátu v rozporu se zákonem uchovával tajné dokumenty z Bílého domu ve svém soukromém floridském sídle a bránil pozdějším snahám vládních úřadů získat tyto materiály zpět. Trump prohlašoval, že se cítí nevinný.

Přežil jsem díky štěstí nebo boží pomoci, prohlásil Trump

Amerika

V jiném trestním řízení se Smith podílel na obvinění ve federálním případu, kde je Trump viněn ze snahy zvrátit výsledky voleb v roce 2020. Trump také čelí další trestní kauze ve státě Georgia, která se rovněž týká údajné snahy zvrátit výsledek prezidentských voleb. Počátkem tohoto roku byl v New Yorku uznán vinným v případu utajovaných plateb pornoherečce před prezidentskými volbami v roce 2016. O trestu ale zatím rozhodnuto nebylo.

Foto: ČTK/AP

Fotografie dokumentů s označením PŘÍSNĚ TAJNÉ objevených během razie v kanceláři Trumpova sídla.

Počátkem července argumentům Trumpových právníků navíc částečně vyhověl většinově konzervativní Nejvyšší soud, když konstatoval, že exprezidenti USA mají imunitu vůči stíhání, pokud jde o „oficiální činy“ během jejich úřadování. Na soudech nižší instance však ponechal posouzení, co je takovým oficiálním činem a co nikoliv.

Tehdejší verdikt podle CNN zřejmě také otevřel cestu k nynějšímu rozhodnutí, když soudce Nejvyššího soudu Clarence Thomas v poznámce napsal, že je „vážnou otázkou, zda ministr spravedlnosti nenarušil existující strukturu vytvořením úřadu zvláštního vyšetřovatele, který nebyl definován zákonem“. „Tyto otázky musí být zodpovězeny, než bude možné pokračovat v tomto stíhání,“ napsal.

Pondělní rozhodnutí přišlo dva dny poté, co Trump na mítinku ve státě Pensylvánie jen těsně unikl atentátu, a pár dní předtím, než Republikánská strana zřejmě oficiálně potvrdí Trumpa jako svého letošního prezidentského kandidáta. Trump a obhajující demokrat Joe Biden se mají ve volbách utkat 5. listopadu. Trump v rozhovoru po atentátu spekuloval, že „zaslechl“ , že ministerstvo spravedlnosti jeho stíhání ve dvou trestních kauzách zastaví.

Exprezidenti USA mají jistou imunitu, rozhodl Nejvyšší soud. Trump se raduje

Volby USA
Související témata:

Výběr článků

Načítám