Hlavní obsah

Americká mediální firma přijala miliony za šíření prokremelské propagandy

Americká mediální společnost byla ve středu obviněna, že od ruských státních médií přijala téměř 10 milionů dolarů (225, 8 milionu korun), aby zveřejňovala prokremelské zprávy a videa. Společnost nebyla oficiálně jmenována, ale její popis odpovídá firmě Tenet Media, jež vysílá pořady prominentních konzervativních influencerů Tima Poola, Davea Rubina nebo Bennyho Johnsona. Ti nyní tvrdí, že jsou to ve skutečnosti oni, kdo jsou obětí ruské dezinformační kampaně.

Foto: Profimedia.cz

Konzervativní influencer Dave Rubin

Článek

Americké ministerstvo spravedlnosti o obviněné straně mluví jako o mediální firmě sídlící v Tennesee s šesti komentátory a webovými stránkami, kde se popisuje jako „síť heterodoxních komentátorů zaměřených na západní politické a kulturní problémy“. Na základě tohoto popisu lze Tenet Media identifikovat poměrně bezpečně, ale firma se k obviněním zatím nevyjádřila, uvádí deník The Guardian.

Krom pořadů svých běžných komentátorů v poslední době společnost hostila také prominentní konzervativní hosty jako například snachu Donalda Trumpa a spolupředsedkyni Republikánského národního výboru Laru Trumpovou nebo bývalého republikánského kandidáta na prezidenta Viveka Ramaswamyho.

Influenceři o tom nevěděli

„Společnost influencerům ani jejich milionům sledujících o svých vazbách na ruskou státní mediální společnost RT a na ruskou vládu nikdy neřekla,“ uvedl však generální prokurátor Merrick Garland. Jeho kancelář středeční obvinění označila za zatím nejrozsáhlejší zákrok proti ruským snahám šířit dezinformace před listopadovými americkými prezidentskými volbami.

Co pomůže americké ekonomice? Výhra demokratů na celé čáře, hodnotí Goldman Sachs

Volby USA

„Pokud se tato obvinění potvrdí, byl jsem stejně jako ostatní osobnosti a komentátoři oklamán a jsme oběti. V žádnou chvíli neměl nad pořadem editorskou kontrolu nikdo jiný než já a obsah pořadu je často apolitický,“ vyjádřil se k situaci na sociální síti Tim Pool, jenž má dva miliony sledujících. Za oběti se označili i Johnson, s 2,7 milionu sledujících, a Rubin, s 1,5 milionu sledujících.

Z dokumentů ministerstva spravedlnosti ovšem vyplývá, že ačkoliv o financování firmy Ruskem komentátoři nevěděli, s plněním jeho zakázek často neměli problém. Obvinění konkrétně připomíná případ, kdy si zaměstnanci RT řekli o video, jež by z březnového teroristického útoku v krasnogorské Crocus City Hall vinilo Ukrajinu a USA, ačkoliv už se k němu v danou dobu přiznal Islámský stát. Zakladatel Tenet Media údajně odpověděl, že jeden z komentátorů „to rád pokryje“.

RT v USA přestala operovat poté, co ji v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu přední televizní distributoři odmítli přenášet. Na šéfredaktorku společnosti Margaritu Simonjanovou a devět dalších zaměstnanců televize byly kvůli dezinformacím uvaleny sankce. Simonjanovou americké ministerstvo financí též popisuje jako „ústřední postavu škodlivého vlivu ruské vlády“.

Dva nejmenovaní zaměstnanci RT jsou obviněni i v současné kauze firmy Tenet Media. Jejich zaměstnavatel se ovšem k situaci vyjádřil pouze následující posměšnou zprávou: „Jen tři věci v životě jsou jisté: smrt, daně a to, že RT zasahuje do amerických voleb.“

Za desítkami webů plných ruské propagandy stojí jen jeden Američan

Internet a PC

Související články

Výběr článků

Načítám