Hlavní obsah

Američani přemístili HIMARS na vojenskou základnu na Aljašce

Americká armáda rozmístila vojáky ze tří výsadkových jednotek a několik salvových raketometů HIMARS na ostrov Šemja na pobřeží Aljašky, kde se nachází americká vojenská základna, jež je ze všech základen USA nejblíž k Rusku. Informuje o tom ruský exilový list The Moscow Times.

Foto: Profimedia.cz

Americký salvový raketomet HIMARS v akci u San Antonia

Článek

Američani přemístili dohromady 130 vojáků ze tří výsadkových divizí v první polovině září, kdy v Japonském moři probíhalo vojenské cvičení Ruska a Číny. Na ostrově Šemja se nachází letecká základna Eareckson, jež je z amerických základen nejblíže k Rusku. Je to od ní k nejbližšímu ruskému ostrovu přibližně 450 kilometrů, píše list The Moscow Times.

Generál Joseph Hilbert, velitel 11. výsadkové divize, uvedl, že vyslání amerických vojáků na ostrov poblíž Aljašky je důkazem, že Američani jsou schopni reagovat na vojenské výzvy po celém světě a během několika hodin přemístit „smrtící síly připravené k boji“.

Hilbert dále poznamenal, že operace amerických sil byla reakcí na zvýšenou ruskou a čínskou vojenskou aktivitu v okolí Aljašky. Například koncem července se v regionu vůbec poprvé společně proletěly ruské a čínské letouny.

Rusko v oblasti provádí podobné akce často. Obvykle „hlídkuje“ nad vodami Čukotského a Beringova moře, poznamenal list.

Ruské námořnictvo zahájilo největší manévry za 30 let

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám