Hlavní obsah

Američan působil jako agent Číny. Nelegálně zprostředkovával prodej zbraní a ropy

New York

Gal Luft, spoluředitel amerického Institutu pro analýzy globální bezpečnosti, byl obviněn, že jednal jako neregistrovaný agent Číny a že se snažil prodat zbraně a íránskou ropu, uvedla v pondělí federální prokuratura v New Yorku.

Foto: Aly Song, Reuters

Americká a čínská vlajka

Článek

Celkem je obviněn v osmi bodech včetně tří týkajících se nezákonného prodeje zbraní, a jednoho, který postihuje ropné embargo. Lhal také opakovaně vyšetřovatelům, uvedla stanice BBC a list The Guardian.

Luft, který je na útěku, je obviněn, že platil vysokému americkému vládnímu představiteli, aby prosazoval čínské zájmy. Sám se přitom v rozporu s americkými zákony neregistroval jako lobbista jednající v zájmech cizí země.

Luft, který má americké a izraelské občanství, naléhal na amerického poradce, aby prosazoval politiku vyhovující Číně. Jeho jménem také psal komentáře publikované v čínském tisku, které pak byly poslány na americké univerzity.

Jméno bývalého amerického představitele, který později sloužil jako poradce týmu Donalda Trumpa, jenž tehdy usiloval o své zvolení, nepadlo.

Luft po propuštění na kauci na Kypru utekl

Sedmapadesátiletý Luft je na útěku, 17. února byl zadržen na americkou žádost na Kypru, ale pak byl propuštěn na kauci. Luft tehdy na Twitteru uvedl, že žádost o vydání do USA je politicky motivovaná. „Nikdy jsem nedodával zbraně,“ uvedl.

Podle žalobců ale zprostředkoval čínským firmám prodej zbraní do Libye, která si koupila odpalovací zařízení pro protitankové řízené střely, granátomety a minometné granáty.

Do Keni se měl pokusit prodat drony a do Spojených arabských emirátů letecké bomby a rakety, i když na to neměl licenci, kterou požadují Spojené státy.

Je také obviněn, že dojednal schůzky mezi íránskými představiteli a čínskou energetickou společnosti, kde se jednalo o nákupech íránské ropy, byť je Írán pod americkými sankcemi.

Biden varuje Čínu: Jste závislí na západních penězích a můžete o ně přijít

Zahraniční
Související témata:

Výběr článků

Načítám